Dit schijnt de beste temperatuur voor je slaapkamer te zijn

Heb je het eerder warm of koud?

Lees ook

Je kan 's nachts om veel redenen wakker liggen, denk aan piekeren, teveel cafeïne of die ene leuke serie die je écht af moet kijken. Maar nu blijkt dat een slaapkamer die niet de juiste temperatuur heeft, ook een boosdoener kan zijn van een onrustige nacht.

Slechte nachtrust

Het vinden van de perfecte slaapkamer temperatuur, kan lastig zijn. Een te warme kamer, waarin je al zwetend wakker wordt, is alles behalve fijn. En een te koude kamer, waar je neus en voeten vaak als ijspegels aanvoelen, wil je ook niet. Een slechte nachtrust kan impact hebben op je dagelijkse functioneren. Dus als het aanpassen van je kamertemperatuur dit kan verhelpen, dan is het het proberen waard. Toch?

Lees ook: Slaap je minder goed naast je partner? Met deze tips niet meer

Ideale temperatuur

Als je gaat slapen, koelt je lichaam af. En zodra je wakker wordt, warmt je lichaam zich weer op. Volgens dr. Rajkumar Dasgupta, daalt je lichaamstemperatuur een paar graden als je slaapt. “Deze daling van je lichaamstemperatuur staat in verband met de productie en het vrijkomen van melatonine. Dit is een hormoon dat in je hersenen wordt geproduceerd en die je helpt om te slapen. Hierdoor stellen veel slaapdeskundigen voor om te slapen in een iets koelere slaapkamer”, aldus de dokter.

Wat dan de ideale temperatuur is om te slapen? Volgende de dokter is dit tussen de 15 en 19 graden. Wel geeft hij aan dat je rekening moet houden met alle andere aspecten die een rol kunnen spelen. Als je bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem hebt waardoor je het heel de tijd koud hebt, dan slaap je hoogstwaarschijnlijk beter in een kamer die wat warmer is.

Bron: SELF | Beeld: Yohann Libot

Laatste nieuws

Zie ook