Slaap jij in het weekend vaak uit? Grote kans dat jij last krijgt van een ‘social jetlag’

Dit is wat het inhoudt.

Doordeweeks ga je vroeg je bed in omdat – helaas - de wekker de volgende ochtend om zeven afgaat. In het weekend blijf je juist langer op, nog even een filmpje kijken of een feestje hier en daar. Enne, hierdoor slaap je hoogstwaarschijnlijk langer uit. Eigenlijk hartstikke logisch en wie doet het niet? Toch is dit allesbehalve goed voor jouw slaapritme en wordt dit ook wel een 'social jetlag' genoemd. Een social jetlag kan onder andere zorgen voor gezondheidsproblemen. 

Gezondheid

Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat een 'social jetlag' meer problemen veroorzaakt dan je zou denken. De gewoonte om in het weekend later op te staan is heel normaal geworden. Onderzoekers achter de studie hebben ontdekt dat mensen die de neiging hebben om dit gedrag aan te houden, sneller last hebben van een slecht humeur, gezondheidsproblemen en slaapstoornissen in vergelijking tot mensen die zeven dagen per week hetzelfde slaappatroon aanhouden.

Lees ook: Dit schijnt dé truc voor een goede nachtrust te zijn

Biologische klok

Weekenden zijn een menselijke uitvinding - remember Maggie Smith in Downton Abbey die met ongeloof reageerde toen deze in de 20e eeuw werden geïntroduceerd – en zijn dus niet ingebouwd in de menselijke biologie. 

Iedereen heeft een complex systeem van interne “klokken” die je vertellen wanneer je wakker moet worden en moet slapen. Het verstoren van je slaapschema en dus deze biologische klok kan al snel leiden tot slapeloosheid. De resultaten suggereren dus ook dat mensen een constant slaappatroon moeten aanhouden. 

Bron: Marie Claire | Beeld: Bruce Mars

Laatste nieuws