Met deze kleding hacks ga je goed voorbereid op wintersport

In stijl van de piste af.

Lees ook

Vooral als je de eerste keer op wintersport gaat, is het even uitvogelen wat je precies mee moeten nemen qua kleding. Je wil je vrij, gelukkig én zorgeloos voelen tijdens het skiën of snowboarden. Enne, dit kan grotendeels afhangen van je kledingkeuze.

Warm en droog

De juiste wintersportkleding is essentieel om ervoor te zorgen dat je veilig van de piste kunt, zonder dat je je flexibiliteit beperkt. Het is van belang dat je outfit je warm en droog houdt. Als je je afvraagt wat je het beste kunt dragen in de sneeuw, lees dan onderstaande tips. You're welcome.

Laagjes, laagjes en laagjes

De belangrijkste tip: het dragen van laagjes. Waarom? Omdat je zo goed voorbereid bent op de wisselende weersomstandigheden. Er zijn in principe drie soorten layering die je zou moeten weten:

1. De Wicking Layer
Dit is de eerste laag, ook wel bekend als de basislaag of de next-to-skin, en verwijst naar outfits die het dichtst op je huid zitten. Het primaire doel is om je lichaam warm te houden. Stel het zonlicht verdwijnt, je stopt voor een rustpauze of voor een koud biertje, dan zorgt je thermo ondergoed ervoor dat je lichaam niet afkoelt. Thermo ondergoed bestaat uit lang ondergoed, en het zijn stoffen die (bij voorkeur sportief of thermisch) gemaakt zijn van synthetische vezels. Je kunt ook zijde gebruiken, maar vermijd katoenen materialen. Katoen neemt namelijk zweet op, waardoor je uiteindelijk afkoelt.

2. Isolerende laag
Dit is je middenlaag, die als hoofddoel heeft om warmte op te vangen en kou af te weren. Deze laag bestaat meestal uit vesten, truien, pullies en sweatshirts. Vooral fleece wordt aanbevolen, maar wol kan ook. In geval van twijfel, ga voor een fleecejack, trui of andere synthetische stof. En vergeet niet; hoe dunner je middenlaag, hoe meer flexibiliteit je op je ski's zult hebben.

3. Beschermlaag
Dit is de buitenste laag, die bedoeld is om je te beschermen tegen elementen als water, wind, regen en sneeuw. Want: je wil niet drijfnat van de berg af. Deze laag bestaat uit jassen en broeken die voldoende bescherming geven. Naast het feit dat de skijas warm en waterdicht moet zijn, wil je er natuurlijk ook goed uit zien op de piste. Om op te vallen kies je voor leuke en opvallende kleuren.

Heads up

Veiligheid staat voorop en een van de belangrijkste dingen tijdens het skiën of snowboarden, is het beschermen van je hoofd.


Headwear
Het dragen van een helm is een must. Ze bieden een goede bescherming en ze houden je warm. Ga voor een helm die goed zit, goed ademt én waar je bril natuurlijk bij past.

Eyewear
Het weer verandert elke keer op de piste, het ene moment zie je nauwelijks je ski's voor je en het andere moment word je verblind door de zon. Daarom is het van cruciaal belang dat je oogbescherming draagt. Ga voor een skibril bij kouder weer of een zonnebril als de zon schijnt. Maar, draag altijd een bril!

Handen én voeten

Naast het dragen van laagjes en goede hoofd- en oogbescherming, is het ook van belang dat je je handen en voeten warm houdt.

Handen
Ga voor waterdichte handschoenen of wanten, en blijf uit de buurt van wol en katoen. Waarom? Wol en katoen absorberen het vocht en houden je handen koud. Kies daarnaast voor handschoenen die over (of onder) de mouwen van je jas passen.

Voeten
Een paar warme sokken en goede skischoenen zijn van belang. Ga voor speciale skisokken die een goede bloedcirculatie garanderen en waar je je tenen goed in kunt bewegen. Ook moeten je sokken in staat zijn om wrijving rond je enkels te minimaliseren, zodat je het ontstaan van blaren beperkt. Enne, de sokken moeten ook het zweet van je voeten goed kunnen afvoeren, zodat het daar beneden warm blijft. Bedek je skischoenen met je skibroek, zodat er geen sneeuw in je schoenen komt.

Deze tips genoteerd? Dan ben je good to go!

In verband met het coronavirus is het verstandig om het reisadvies voor landen te controleren. Dat doe je hier. Goede reis!

Bron: Ridestore | Beeld: Holly Mandarich

Laatste nieuws

Zie ook