Deze huishoudelijke taak werkt blijkbaar geweldig tegen stress

Een rotklusje waar niemand zin in heeft...

Het is waarschijnlijk het onderwerp waar heel Nederland iedere avond over aan het discussiëren is: de afwas. Het is toch altijd weer een rotklusje waar niemand zin in heeft, dus dat zorgt altijd voor gedoe. Maar nu blijkt uit onderzoek dat de afwas doen eigenlijk hartstikke goed is.

Vergeet yoga

Dacht je dat yoga zorgde voor het verminderen van stress? Ha! Dat blijkt dus niet zo te zijn. In een experiment van de Florida State University blijkt dat dit vervelende klusje op dagelijkse basis therapeutisch kan werken en het stressniveau naar beneden haalt. Ook zou afwassen je zelfs kunnen inspireren, dus tijdens het afwassen zouden er wel eens geweldige ideeën kunnen ontstaan.

Lees ook: Aha! Dit is hoevaak je je beddengoed en handdoeken moet wassen

Experiment

Tijdens het experiment liet de Universiteit 51 studenten de afwas doen. De ene helft van de groep kreeg de opdracht heel bewust af te wassen. Van te voren moesten ze een tekst lezen over de zintuigelijke ervaring van afwassen, denk aan: de geur van zeep en het gevoel van de afwasborstel op de borden. De andere groep moest de taak zo snel mogelijk uitvoeren en ze kregen hierbij een tekst te lezen met praktische afwastips.

De groep die 'bewust' bezig was met afwassen, voelde zich daarna rustiger en minder nerveus. Inspiratie nam met 25% toe en de zenuwen werden minder met 27%. Bewust afwassen zorgt ervoor dat je van een afstandje naar je eigen gedachten en gevoelens kunt kijken, zonder te oordelen over wat goed of slecht is.

Vlieg elkaar dus voortaan niet meer in de haren als de afwas gedaan moet worden, maar ga er van genieten. Het is een echte win-win situatie; je bespaart kosten voor je yoga klasje én je hebt weer een schone vaat.

Bron: Grazia | Beeld: Catt Liu

Laatste nieuws