Dit is wat je met je kleding moet doen als je buiten bent geweest

Weet jij hoelang het coronavirus op je kleding kan overleven?

Lees ook

Doordat de maatregelen sinds maandagavond flink aangescherpt zijn, blijven de meeste mensen (als het goed is) binnen. Je mag nog steeds naar buiten, volgens premier Rutte, om een ommetje te maken. Of voor het noodzakelijke, zoals boodschappen. Ondanks dat je 1,5 meter (of meer) afstand houdt, kan het coronavirus wél overleven op bepaalde oppervlakten. Maar hoe zit dat eigenlijk met je kleding?

Oppervlakten

We schreven er laatst al over, maar het coronavirus kan ook via dozen en plastic overgedragen worden. Zo overleeft het een dag op een kartonnen doos en zelfs drie dagen op plastic. Ook werd bekend dat roestvrijstaal een oppervlak is, waar het virus drie dagen op kan overleven. Benieuwd hoe je deze oppervlakten schoonmaakt? Klik “hier”.

Lees ook: Zien: schokkend filmpje over handen wassen

Kleding

Hoe lang het virus officieel op stof kan leven, is tot nu toe helaas nog onbekend. Maar, veel medische experts denken dat het waarschijnlijk minder goed overleeft op zachte oppervlakten. Voordat je meerdere wasjes per dag draait, wat erg slecht voor het milieu is, zijn er een paar eenvoudige stappen die je eerst kunt proberen.

  1. Plaats een wasbare zak of wegwerp vuilniszak in je wasmand
  2. Is je wasmand van plastic? Zorg er dan voor dat je de wasmand grondig reinigt en desinfecteert
  3. Vermijd het schudden van je vuile was, om de kans op verspreiding van het virus door de lucht te minimaliseren
  4. Was je kleding op de warmste temperatuur, kijk op het waslabel hoe heet je iets mag wassen
  5. Draag wegwerp handschoentjes als je kleding moet wassen van een gezinslid of huisgenoot die besmet is met het coronavirus
  6. Was items waar het virus langer op kan overleven, apart van de rest

Bron: Glamour UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook