Zo zorg je voor je ogen als je heel de dag achter je computer zit

Ook last van vermoeide ogen?

Lees ook

Nu je week vier ingaat van (zelf)isolatie, zit je hoogstwaarschijnlijk meer dan ooit op een beeldscherm te kijken. Doordeweeks zit je bijvoorbeeld voor werk achter je computer, daarnaast check je elke dag ook je telefoon op berichtjes en sluit je waarschijnlijk de avond af met je favoriete serie. Maar wist je dat je je ogen hiermee kunt overbelasten?

Computer vision syndroom

Symptomen die optreden wanneer je screentime te veel is? De meest voorkomende tekenen zijn vermoeide ogen, hoofdpijn, wazig zicht én nek- en schouderklachten. Ook kun je last krijgen van droge ogen. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rij. Zodat je gewoon je ding kunt blijven doen, maar je de klachten minimaliseert.

Lees ook: Dit liedje moet je zingen om 20 seconden lang je handen te wassen


5 tips

1. Zet je beeldscherm op armlengte afstand
Waarschijnlijk zit je veel dichterbij je scherm dan een armlengte, vooral als je erg gefocust bent. Probeer je toch aan die afstand te houden, door bijvoorbeeld je positie te controleren zodra je merkt dat je ogen moe beginnen te worden. Of zet een paar wekkers op je telefoon, om te checken of je nog goed achter je computer zit.

2. Volg de 20-20-20 regel
Deze regel is vrij simpel: Elke 20 minuten, richt je je blik voor 20 seconden op iets anders dat tenminste 20 meter verder weg is. Zo train je je oogspieren en geef je die spieren als het ware een 'pauze', dit komt omdat je je focust op iets dat verder weg is.

3. Gebruik oogdruppels
Volgens de American Academy of Ophthalmology (AAO), knipper je ongeveer vijf tot tien keer per minuut, in plaats van vijftien keer per minuut, als je gefocust achter je beeldscherm zit. Als je niet vaak genoeg knippert, kunnen je ogen op den duur droog worden. Als je dit ervaart, dan kan het gebruik van oogdruppels een uitkomst zijn om je ogen vochtig te houden.

4. Pas de helderheid van je scherm of in je kamer aan
Als de helderheid van je scherm duidelijk anders is dan het licht eromheen, dan moeten je ogen harder werken om het te kunnen zien. Pas daarom het licht op je scherm of in je kamer aan, zodat het 'natuurlijker' aanvoelt.

5. Als je lenzen draagt, wissel het dan soms af met je bril
Lenzen kunnen droogte en irritatie, die vaak gepaard gaan tijdens langdurig gebruik van een computer, nog erger maken. Overweeg daarom om af en toe je contactlenzen te verwisselen voor je bril.

Bron: SELF | Beeld: Pretty Little Liars

Laatste nieuws

Zie ook