Niks te doen? Probeer deze Paasrecepten dan eens

Velen vieren Pasen dit jaar iets anders dan normaal door het coronavirus.

Velen vieren Pasen dit jaar iets anders dan normaal door het coronavirus. Zit je heel de dag binnen en wil je er toch het beste van maken? Probeer dan onderstaande recepten eens uit. Van een aspergesoep tot aan een worteltjestaart, voor welke ga jij?

Croissant met scrambled tofu, champignons en avocado

Croissants zijn altijd een succes op de paastafel. Met dit recept maak jij je eigen plantaardige croissants! Lekker met hartig beleg zoals scrambled tofu, champignons en avocado.

Ingrediënten

375 g tofu
250 g champignons, in plakjes
250 g bloem
20 g suiker
125 g + 20 g margarine, kamertemperatuur
7 g gedroogde gist
150 ml warm water
10 g verse bieslook, fijngesneden
2 avocado’s, in plakjes
2-3 el sojamelk
2 tl edelgistvlokken
1 tl kurkuma
½ tl zout
Zonnebloemolie
Zout en peper

Bereidingswijze

1. Doe de bloem samen met de gist en suiker in een kom. Voeg het water toe aan de kom en roer de ingrediënten door elkaar. Laat het geheel 15 minuten op een warme plek staan zodat het begint te bubbelen, dit betekent dat de gist actief wordt.

2. Voeg het zout en 20 gram margarine toe aan het deeg en kneed het met je handen tot een stevig deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

3. Leg de deegbal weer terug in de kom en bedek deze met vershoudfolie of een schone theedoek en verplaats de kom naar de koelkast. Laat het deeg een nacht in de koelkast staan zodat het kan rijzen.

4. Knip twee vellen vershoudfolie van 20 x 20 cm af. Leg een vel vershoudfolie op een snijplank en leg in het midden van het vel 125 gram margarine. Dek de margarine af met het andere vel. Rol met behulp van een deegroller de margarine uit in een groot vierkant dat net binnen de randen van het vershoudfolie blijft. Leg de uitgerolde margarine terug in de koelkast.

5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond totdat het deeg het formaat heeft van 30 x 40 cm en voor je ligt in de vorm van een ruit.

6. Haal de margarine uit de koelkast en verwijder het bovenste vel. Leg de margarine met het vershoudfolie naar boven in het midden van het uitgerolde deeg als een vierkant. Je krijgt dan een deeg in de vorm van een ruit met daarop een vierkant stuk margarine. Vouw vervolgens de zijkanten van het deeg naar binnen over de margarine. Vouw ook de boven- en onderkant van het deeg over de margarine zodat je een deegenvelop krijgt, gevuld met margarine. Sluit alle randen goed zodat er geen margarine uit de envelop komt. Rol het deeg vervolgens voorzichtig uit (in eenzelfde richting) tot een rechthoek van ongeveer 40 x 20 cm met een dikte van 5 mm. Wanneer de rechthoek voor je ligt met de korte zijde naar je toe, vouw je de boven- en onderkant naar binnen zodat ze in het midden bij elkaar uitkomen. Leg het deeg 20 minuten in de koelkast en herhaal deze stap vervolgens vier keer.

7. Rol het deeg een laatste keer uit tot een rechthoek. Snijd het deeg vervolgens in zes pizzapunten.

8. Rol de punten een voor een vanaf de brede kant op richting de punt tot croissants. Verdeel de croissants over een met bakpapier beklede bakplaat en leg hier een schone vochtige theedoek over. Laat het deeg 2,5 uur rijzen op een warme plek.

9. Verwarm de oven voor op 200 °C.

10. Bestrijk de croissants met sojamelk en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.

11. Pers ondertussen de tofu fijn onder een zware pan in de gootsteen. Door dit te doen verwijder je het meeste vocht. Laat 15 minuten zo staan. Snijd daarna de tofu in blokjes. Verkruimel de tofublokjes vervolgens met de hand en bewaar op een bord tot gebruik.

12. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak de champignons 2-3 minuten op hoog vuur totdat ze het meeste vocht losgelaten hebben. Verkruimel de tofublokjes, voeg deze toe aan de pan en roerbak 5 minuten mee. Voeg de edelgistvlokken en kurkuma toe en roerbak nog een minuut mee. Voeg de gesneden bieslook toe en roer de scrambled tofu nog een keer door.

13. Serveer de croissants met de avocado, scrambled tofu en gebakken champignons.

Tip: Heb je minder tijd? Kies dan voor toast in plaats van croissants!

Aspergesoep met ei

Wat is het fijn dat de aspergetijd samenvalt met Pasen! Het aspergeseizoen is van korte duur, daarom mag deze smaakvolle soep niet ontbreken tijdens de paasbrunch met het gezin. Een mooie aanvulling op de andere lekkernijen die worden gegeten op deze dag.

Ingrediënten
Voor 4 personen
50-60 minuten bereidingstijd

500 g witte asperges
50 g Blue Band wikkel
50 g bloem
2 l water
1 tuinkruidenbouillonblokje
2 eieren
100 ml Blue Band kookroom
5 g bieslook, fijngesneden
Zout en peper

Bereidingswijze

1. Schil de asperges en verwijder de harde onderkanten. Spoel de asperges, de afsnijdsels en de schillen goed af en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de asperges in stukken van 2-3 centimeter.

2. Verhit de Blue Band wikkel in een pan met dikke bodem en roer hier met een garde langzaam de bloem doorheen. Let op dat de roux niet verbrandt. Voeg langzaam het water toe aan de pan, gevolgd door de aspergeschillen en -afsnijdsels en het tuinkruidenbouillonblokje, roer alles door elkaar en breng het water aan de kook.

3. Doe wanneer het water kookt de deksel op de pan en zet het vuur laag en laat de bouillon 30 minuten trekken.

4. Haal de afsnijdsels en schillen van de asperges uit de pan en voeg de aspergestukjes toe aan de pan en kook deze nog 15 minuten mee.

5. Zet ondertussen de eieren op in genoeg koud water, zodat de eieren onder staan in een kookpan en kook de eieren wanneer het water kookt in 8 minuten gaar. Haal de eieren uit de pan en laat schrikken onder de koude kraan. Pel de eieren en snijd deze met behulp van een eiersnijder of mes in blokjes.

6. Haal de pan van het vuur en voeg Blue Band kookroom toe. Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer de soep in diepe borden of kommen. Garneer met de gekookte eieren en bieslook.

Worteltjestaart met walnoten

Zo mooi, zo lekker, en ook nog eens plantaardig. Deze taart met worteltjes en walnoten heeft een laag van vanille-kokoscrème, dat is dubbel genieten!

Ingrediënten

3 wortels, schil verwijderd (ter decoratie)
200 g geraspte wortels
200 g bloem
150 g walnoten, grofgehakt
125 g amandelmeel
125 g appelmoes
100 g bruine basterdsuiker
80 g kokosolie
50 g rietsuiker
200 ml amandelmelk ongezoet
50 ml ahornsiroop
3 el lijnzaad + 8 el water
1,5 tl bakpoeder
1,5 tl baksoda
2 tl kaneel
1 tl nootmuskaat
1 tl vanille-extract
½ tl zout

Voor de vanille-kokoscrème:
1 blik (400 ml) kokosmelk
75-100 g poedersuiker
½ tl vanille-extract
Zonnebloemolie of bakspray, om in te vetten

Extra nodig:
2 bakvormen Ø 17,5 x 10 cm
Paletmes

Bereidingswijze

1. Plaats het blik kokosmelk een nacht van tevoren in de koelkast. Zorg ervoor dat je het blikje niet tussendoor schudt zodat de kokoscrème en het kokosvocht gescheiden blijven.

2. Verwarm de oven voor op 175 °C.

3. Knip twee rondjes bakpapier in het formaat van de bakvormen. Vet de bakvormen in en leg de rondjes bakpapier op de bodem.

4. Doe het lijnzaad en het water in een kom, roer door en laat het geheel 5 minuten staan. Smelt de kokosolie in een steelpan op laag vuur en voeg hier de ahornsiroop aan toe, roer alles goed door en laat vervolgens 5 minuten afkoelen. Doe ondertussen de appelmoes, bruine basterdsuiker, rietsuiker, zout, bakpoeder, baksoda, kaneel, nootmuskaat en het lijnzaadmengsel in een mengkom, voeg hier het kokosolie-ahornmengsel en de amandelmelk aan toe en roer alle ingrediënten door elkaar. Voeg de geraspte wortel, bloem en het amandelmeel toe en roer het mengsel nog een keer goed door. Houd een handje gehakte walnoten apart en voeg de overige walnoten toe. Roer het beslag nog een keer door.

5. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak de worteltjestaarten 40-50 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant goudbruin kleurt. Test of de taarten gaar zijn door hier een schone satéprikker in te steken, wanneer de prikker schoon is als je deze uit de taart haalt, is deze gaar. Haal de taarten uit de oven en laat minimaal 15 minuten staan in de vorm voordat je ze verplaatst naar een bord of rek om verder af te koelen. De taarten moeten compleet afgekoeld zijn voordat je aan de slag gaat met de vanille-kokoscrème. Zet ondertussen alvast een beslagkom minimaal 10 minuten in de koelkast.

6. Haal wanneer de taarten afgekoeld zijn het blikje kokosmelk zonder te schudden uit de koelkast. Doe de geharde crème in de beslagkom en mix met een handmixer ongeveer 30 seconden totdat de crème romig is. Voeg de poedersuiker en het vanille-extract toe aan de kom en mix nog 1 minuut mee. Plaats de vanille-kokoscrème in de koelkast tot later gebruik.

7. Verplaats een van de taartbodems naar een bord of taartplateau en haal de vanille-kokoscrème uit de koelkast, roer deze nog een keer goed door. Verdeel de helft van de kokoscrème over de taartbodem en smeer uit met een paletmes. Stapel de overgebleven taartbodem op de taartbodem met de kokoscrème en verdeel hier de overgebleven helft van de kokoscrème over.

8. Garneer de taart met de achtergehouden walnoten en steek de drie hele worteltjes in de taart ter decoratie.

Bron: Green Food Lab | Beeld: Blue Band, #zokanhetook,

Laatste nieuws