Aha! Dit is de volgorde van je huidverzorgingsproducten

Wat betekenen al die producten en wanneer breng je ze aan?

Lees ook

De volgorde van je huidverzorgingsroutine, is niet altijd even eenvoudig. De tijd van alleen reinigen, verstevigen én hydrateren is al lang voorbij. We horen vaak woorden als peptiden, retinol, vitamine C, zuren en serums voorbijkomen. Maar wat betekenen ze allemaal? En nog belangrijker: welk product hoort eerst?

Van dun naar dik

Een algemene regel bij het aanbrengen van huidverzorgingsproducten is de volgorde van consistentie – de dunste eerst en eindig met de dikste substantie. Maar het gaat er niet alleen om in welke volgorde je het zou moeten aanbrengen, het is ook belangrijk om te weten welke producten je moet gebruiken en hoe vaak je ze zou moeten gebruiken.

Lees ook: Aha! Zo geef je jezelf thuis een facial

Ochtendroutine

Reiniger
Als je de avond ervoor je make-up hebt verwijderd, begin dan met een licht reinigingsmiddel om de restanten van de huidverzorgingsproducten of overtollige oliën op je huid te verwijderen. De ochtendreiniger moet zacht, hydraterend en niet-schurend zijn.

Toner
Gebruik vervolgens een toner op waterbasis om de PH-niveaus van de huid weer in evenwicht te brengen en je huid voor te bereiden op een serum en vochtinbrengende crème.

Oogcrème
Gebruik daarna een oogcrème. Het is belangrijk om een aparte oogcrème te gebruiken omdat de huid rond de ogen veel dunner en gevoeliger is dan de rest van het gezicht.

Hyaluronzuur serum
Hyaluronzuur is een belangrijk ingrediënt dat door alle huidtypes kan worden gebruikt. Hyaluronzuur helpt structuur te geven aan onze cellen en ondersteunt de hydratatiebarrières van onze huid. Deze extra hydratatie helpt dus om de huid voller te maken, waardoor fijne lijntjes minder zichtbaar worden.

Andere serums
Een serum is ontworpen om de diepere huidlagen van je huid te voeden. Serums kunnen ook effectief zijn om je huidverzorgingsroutine aan te passen aan jouw specifieke huidbehoeften.

Moisturizer
Nadat je je serum hebt aangebracht en het de tijd hebt gegeven om het in de huid te absorberen, is het tijd om een vochtinbrengende crème aan te brengen. Dit helpt om je huid de hele dag door te hydrateren en creëert een gladde basis voor make-up. 

SPF
Werk af met een SPF (Sun Protection Factor) om je huid te beschermen tegen UV-stralen. UV veroorzaakt tekenen van vroegtijdige veroudering zoals rimpels en pigmentatie. Deskundigen adviseren het gebruik van een SPF30 of hoger op je gezicht om optimale UV-bescherming te bieden.

Avondroutine

Reiniger
Als je overdag make-up en SPF draagt, reinig je huid dan twee keer. Gebruik een reinigingsmiddel op basis van balsem of olie om eerst de make-up en overtollige olie af te breken en gebruik daarna een zachte, hydraterende reinigingsgel.

Toner
Daarna volgt opnieuw een toner om de PH-niveaus van de huid in evenwicht te brengen en de huid voor te bereiden op je serum en vochtinbrengende crème. Je kunt er ook voor kiezen om twee tot drie keer per week een zure toner te gebruiken, afhankelijk van je huidtype. 

Retinol
Als je echt tekenen van veroudering en de bijhorende fijne lijntjes op tijd wil 'tegengaan', dan is retinol je redder in nood. Retinol, ook bekend als vitamine A, is een ingrediënt dat helpt om tekenen van veroudering tegen te gaan. Het helpt de productie van collageen en elastine te bevorderen, de verstopping van de poriën te verminderen, de talgproductie te reguleren en ontstekingen tegen te gaan.


Oogcrème
Net als je ochtendroutine, vervolg met een oogcrème. 

Serum
Er wordt geadviseerd om 's nachts een serum te gebruiken met ingrediënten die de behoeften van je huid vervullen. Is je huid droog? Is er sprake van pigmentverschijnselen? Voelt je huid verstopt aan? Zoek naar serums die voldoen aan de specifieke behoeften van je huid.

Moisturizer
Voor vochtinbrengende avondcrème gebruik je een crème met een iets rijkere, dikkere consistentie dan dat je overdag zou gebruiken om de uitgedroogde huid te hydrateren.

Onthouden

– Vermijd het gebruik van exfoliërende of schuimende reinigingsmiddelen, gevolgd door toners op alcoholbasis, omdat dit de huid uitdroogt en gevoelig maakt.

– Neem de tijd om elk product aan te brengen en laat elke laag de huid intrekken voordat je het volgende product aanbrengt.

– Gebruik verzorgingsproducten op volgorde van hun substantie: van dun naar dik.

– Vermijd het mengen van producten op waterbasis met producten op oliebasis.

– Houd je reinigingsroutine eenvoudig en bewaar de intensieve scrub voor een keer per week.

Bron: Cosmopolitan UK | Beeld: BSR

Laatste nieuws

Zie ook