5 fouten waarom je geen spieren opbouwt tijdens het sporten

Sport jij je een ongeluk, maar zonder resultaat? Het zou door deze 5 dingen kunnen komen...

Lees ook

Sport jij je een ongeluk, maar zonder resultaat? Er zijn heel wat redenen waarom jouw spieropbouw niet zo snel gaat. Maar wees niet getreurd: hier kun je iets aan doen! We zetten de grootste fouten voor spieropbouw even voor je op een rijtje. 

1. Teveel cardio

Ja, cardio is onmisbaar in je workouts. Het is goed voor je hart, geeft een boost aan je spijsvertering en laat je zweten. Té veel cardio kan er echter voor zorgen dat er weinig tot geen spieren worden opgebouwd. Het is daarnaast ook belangrijk om ook aan krachttraining te doen als je vet wilt verliezen, want spieren verbranden vet. 

2. Te lichte gewichten

Die lichte gewichtjes zijn leuk voor beginners, maar als je al een tijdje bezig bent zul je over moeten gaan op het zwaardere geschut. Je moet je spieren continu uitdagen om nieuw spierweefsel aan te maken. 

3. Te weinig slaap


Niet alleen trainingen zijn goed voor spieropbouw, maar ook rust doet wonderen. In je slaap krijgen je spieren namelijk de kans om te herstellen. Laat je ze niet genoeg herstellen, dan is er meer kans op blessures.

4. Je traint niet consequent genoeg

Voor de meeste spieropbouw is het, volgens Health, nodig om per week drie intensieve trainingen en twee minder intensieve trainingen te doen. Elke spiergroep moet getraind worden voor zoveel mogelijk resultaat. Maak variaties op je huidige oefeningen als je erop uitgekeken raakt. Doe bijvoorbeeld sumo squats in plaats van gewone squats.

5. Verkeerde voeding

Voor een maximale spieropbouw is het nodig om je aan een bepaald dieet te houden. Dit houdt in dat je minder koolhydraten moet eten en juist meer eiwitten binnen moet krijgen. Kijk welk dieet er het best bij jouw lichaam en trainingsschema past voor optimale spieropbouw. 

Bron: Happy in Shape | Beeld: Angelos Michalopoulos

Laatste nieuws

Zie ook