5 manieren om je gebit gezond te houden tijdens quarantaine

Mocht je een bezoekje nog even willen uitstellen, lees dan deze tips.

Lees ook

Door het coronavirus sloten er veel tandartspraktijken, maar inmiddels zijn de meeste weer open. Mocht je een bezoekje nog even willen uitstellen vanwege veiligheidsrisico's of omdat de tandarts gewoon je minst favoriete persoon is, lees dan onderstaande tips. Er zijn namelijk een aantal dingen die je thuis kunt doen, zodat je gebit mooi en gezond blijft.

1. Schone plek

Wist je dat je tandenborstel een heleboel ziektekiemen kan oppikken? Let er dus goed op waar je 'm neerlegt. Houd je tandenborstel op een schone plek, waar het zonder problemen kan drogen. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig je tandenborstel (of opzetborstel, als je een elektrische gebruikt) te vervangen.

Lees ook: Ai! Deze etenswaren zijn slecht voor je tanden

2. Stop met delen

Er zijn genoeg koppels die weleens de tandborstel van zijn of haar partner gebruikt, maar dit kun je beter niet meer doen. Als je bedenkt hoe dingen als flos, tandpasta én tandenborstels letterlijk in je mond gaan, waar virussen makkelijk het lichaam binnendringen, kun je dit het beste tot een minimum beperken. Gebruik daarom je eigen floss, mondspoelwater en tandenborstel.

3. Schoonmaken

Als je bijvoorbeeld met een knarsbitje slaapt, was dit dan elke keer nadat je het draagt met water en zeep. Nachtbitjes kunnen namelijk een broedplaats voor bacteriën zijn. Plaats het daarna ook in een schoon bakje, waar ze aan de lucht kunnen drogen.

4. Vermijd hard voedsel

Vooral belangrijk om knapperig én hard voedsel te vermijden als je een gevoelig plekje hebt. Probeer daarnaast ook te voorkomen dat je op die plek kauwt, mits dat mogelijk is. Bij een gevoelig plekje, is het beter om wél een afspraak in te plannen bij de tandarts.

5. Poets ook je tong

Nu je toch zeeën van tijd hebt, kun je maar beter uitpakken als het om mondhygiëne gaat. Je tong schrapen schijnt te helpen wat betreft je mondgezondheid. Enne, het is een kleine moeite om dit mee te nemen als je toch al je tanden aan het poetsen bent.

Bron: Byrdie | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook