Deze 8 tips wil je weten als je een verbrande huid hebt

De afgelopen weken heb je al kunnen genieten van de zon, maar ook vandaag is het prachtig weer in Nederland.

Lees ook

De afgelopen weken heb je al kunnen genieten van de zon, maar ook vandaag is het prachtig weer in Nederland. Maar pas op, want doordat de lucht schoner is dan normaal, kun je er al gauw uitzien als een rode kreeft in plaats van een bronzed goddess. Enne, dat kan best pijn doen.

Goed nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws voor je. Er zijn namelijk een aantal handige trucjes met huis-tuin-en-keukenmiddelen waarmee je binnen no time van de pijn én roodheid af bent. Bedank ons later maar.

Lees ook: Waarom je absoluut geen desinfecterende handgel in de auto moet laten liggen

8 tips

1. Bosvruchten
Dermatoloog Jessica Wu deelde een recept waarmee je je eigen kalmerende zalf maakt. Hiervoor heb je één kopje rijpe bosvruchten nodig (zoals frambozen, aardbeien en bramen) en één kopje Griekse yoghurt. Je moet het fruit prakken en vervolgens mengen met de yoghurt. Daarna smeer je een deel van het goedje op je huid. De rest bewaar je gewoon in de koelkast en kun je een paar uur later weer gebruiken. De bosvruchten bevatten namelijk een grote hoeveelheid ellaginezuur, een soort antioxidant dat de huidcellen beschermt tegen UV-stralen en de melkeiwitten in de yoghurt verzachten de ontstoken huid.

2. Douchen
Wat ook werkt, is het nemen van een lauwwarme douche. Daarna kun je eventueel ook nog een paar natte, koele handdoeken op je huid leggen. Let op! Gebruik geen douchegel of zeep, aangezien deze de huid uitdrogen. 


3. Aloë vera
Aloë vera 
is een plantenextract die een kalmerende en herstellende werking heeft op de huid. Ideaal dus, als je verbrand bent! Gebruik bijvoorbeeld een crème of aftersun waar dit ingrediënt in zit. 

4. Appelazijn
Appelazijn
 werkt verzachtend en voedt de huid. Ideaal als je te lang in de zon hebt gezeten dus. Doe het op een washandje en wrijf het zachtjes over de verbrande plekken.

5. Draag losse kleding
Om te kunnen genezen, is het belangrijk dat je huid goed kan ademen. Daarom is strakke kleding een echte boosdoener die het genezingsproces vertraagt. 

6. Pijnstiller
Volgens dermatoloog Francesca Fusco is het verstandig om een paracetamol in te nemen als je verbrand bent. De pijnstiller helpt namelijk om de roodheid, zwelling en pijn te verminderen. 

7. Kamille
Kamille
 heeft een beetje dezelfde werking als aloë vera en kalmeert de huid. Zet een pot kamillethee, laat deze afkoelen in de koelkast en laat hier vervolgens heel kort een paar watjes in weken. Deze leg je op de verbrande plekken en klaar is Kees! 

8. Drink water
Het is erg belangrijk om veel water te drinken omdat je lichaam erg veel vocht verliest als het oververhit is. Zo houd je de temperatuur van je lichaam laag en hydrateer je de huid.

Toch blijft de regel echt: voorkomen is beter dan genezen! Smeer je dan ook altijd goed in en vermijd de zon wanneer deze op z'n sterkst is (tussen 10 uur 's morgens en 4 uur 's middags). Een verbrande huid heeft namelijk minstens drie dagen nodig om te herstellen…

Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook