doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Aha! Dit is waarom je wasgoed dat buiten gedroogd is zo lekker ruikt

Het brengt een specifieke frisse geur met zich mee.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Aha! Dit is waarom je wasgoed dat buiten gedroogd is zo lekker ruikt

Wasgoed dat buiten aan het drogen is, brengt een specifieke frisse geur met zich mee. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Hier blijkt een verklaring voor te zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Nostalgie

Tegenwoordig kun je gemakkelijk je kleding, handdoeken en lakens in de droger stoppen, maar niets evenaart de geur van was dat buiten wordt gedroogd. "Mij doet het denken aan thuis", zegt Silvia Pugliese van de Universiteit van Kopenhagen. Maar hoe komt het nou dat was dat buiten aan de waslijn anders ruikt, dan als je het binnen laat drogen?

Onderzoek

Pugliese deed hier onderzoek naar en kwam erachter dat het te maken kan hebben met de ozon in de lucht, maar ook de zon kan een rol spelen. Wat dit kort gezegd betekent? Door uv-licht gaan bepaalde molecules zich omvormen, waardoor er een 'chemische' reactie ontstaat en dat zorgt ervoor dat je wasgoed zo lekker ruikt. "Water op natte handdoeken werkt als een soort vergrootglas voor het zonlicht, wat het hele proces versnelt. Hetzelfde proces komt voor bij gras, en dat is ook de reden waarom het buiten zo lekker ruikt na een regenbui", aldus de wetenschapster.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');