Deze fijne recepten voor Vaderdag wil je uitproberen

Voor als je je (schoon)vader, kennis, partner of goede vriend vandaag in het zonnetje wil zetten.

Het is Vaderdag. Wil je je (schoon)vader, kennis, partner of goede vriend vandaag in het zonnetje zetten? Marie Claire deelt een paar recepten waarmee je een smakelijk cadeau op tafel tovert.

Zoete aardappelwafels met een spiegeleitje

Het is de kunst om genoeg van deze zoete aardappelwafels te bakken, want als je deze wafels eenmaal op tafel zet, wil iedereen hiervan proeven.

Ingrediënten
Voor 4 personen

  • 4 eieren
  • 2 avocado’s
  • 1 bosui
  • ½ bakje tuinkers
  • 600 g zoete aardappels
  • 150 g cherrytomaatjes
  • 250 g volkoren bloem
  • 50 g spinazie
  • 100 ml Becel Original Vloeibaar + extra om in te bakken
  • 300 ml melk
  • ahornsiroop, naar smaak
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Schil de zoete aardappels en kook ze gaar in gezouten water. Haal de gekookte zoete aardappelen door een aardappelpers of stamp ze fijn.
  2. Snijd ondertussen de bosui fijn, halveer de cherrytomaatjes en snijd de avocado in plakjes.
  3. Verwarm Becel Original Vloeibaar in een steelpan, voeg hier de melk en vervolgens beetje bij beetje, terwijl je blijft roeren met een garde, de bloem aan toe. Blijf roeren totdat de Becel Original Vloeibaar de bloem volledig heeft opgenomen. Voeg de zoete aardappelpuree en bosui toe aan de pan, roer door en breng op smaak met zout en peper.
  4. Verhit het wafelijzer en bestrijk het met Becel Original Vloeibaar. Verdeel een vierde van het aardappelmengsel over het wafelijzer en bak de aardappelwafel goudbruin in ongeveer 5 minuten. Herhaal deze stap nog drie keer met de rest van het aardappelmengsel.
  5. Verhit ondertussen een scheutje Becel Original Vloeibaar in een koekenpan en bak hier 4 spiegeleieren in.
  6. Leg op ieder bord een wafel en verdeel hier de spinazie, avocado, tuinkers en cherrytomaatjes over. Leg hier het spiegeleitje en vervolgens nog een aardappelwafel op. Serveer de aardappelwafels met ahornsiroop.

Vegan worstenbroodjes

Wie houdt er niet van worstenbroodjes? Probeer deze vegan twist op de klassieke snack dan eens!

Ingrediënten
voor 8 stuks

  • 275 g volkoren bloem
  • 125 ml ongezoete havermelk
  • 75 g Becel Romig, op kamertemperatuur + extra om mee te bestrijken
  • 400 g seitangehakt
  • 7 gram (1 zakje) gedroogde grist
  • 4 el paneermeel
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl mosterd
  • 2 tl sojasaus
  • ½ tl zout
  • ½ tl gemalen korianderzaad
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ tl foelie
  • ¼ tl gember
  • 1/8 tl cayennepeper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de havermelk kort in de magnetron of steelpan totdat deze warm is, maar niet kookt. Voeg hier de gedroogde gist en de suiker aan toe en laat 5 minuten staan.
  2. Maak ondertussen een groot werkvlak vrij en verdeel hier de bloem en het zout over. Maak een hoopje van de bloem en maak hier een kuiltje in waar je vervolgens het melk-gistmengsel in giet. Voeg de boter toe en meng het mengsel in het kuiltje met je vingers tot een papje en voeg beetje bij beetje meer bloem toe vanaf de rand totdat er een samenhangend geheel ontstaat.
  3. Kneed het deeg vervolgens 5 minuten stevig door tot een deegbal. Verdeel de deegbal in 8 gelijke stukken. Rol de stukken tot balletjes, verdeel deze over een met bakpapier beklede ovenschaal, dek af met een schone theedoek en laat 30 minuten rusten.
  4. Maak ondertussen de vulling: meng het seitangehakt met de mosterd, sojasaus, zonnebloemolie, gemalen korianderzaad, nootmuskaat, folie, gember, cayennepeper en het paneermeel door elkaar. Verdeel de vulling in 8 gelijke delen en zet apart.
  5. Rol de broodjes ovaal uit met behulp van een deegroller en verdeel hier een deel van het gekruide seitangehakt over. Vouw de korte kanten van het deeg over de vulling en vouw daarna de lange zijden naar binnen. Druk het deeg aan en leg de broodjes met de vouwkant naar onder terug op de met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal deze stap met alle overgebleven deegbollen en dek de broodjes af met een schone theedoek. Laat nog 45 minuten rijzen.
  6. Verwarm de oven op 200 °C, bestrijk de worstenbroodjes met Becel Romig en bak de worstenbroodjes 30 minuten in de voorverwarmde oven totdat ze goudbruin zijn.

Volkoren appel-peerflappen

Deze appel-peerflappen met kardemom en oranjebloesem zijn een echt feestje. Als jouw vader van appelflappen houdt, dan gaat hij deze variant zeker waarderen.

Ingrediënten
voor 8 stuks

  • 250 g volkoren bloem
  • 250 g Becel Romig uit een kuipje
  • 100 ml water
  • ½ tl zout
  • 2 Goudreinette appels
  • 2 el suiker
  • 2 el citroensap
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • poedersuiker, naar smaak
  • zonnebloemolie, om te bestrijken

Bereidingswijze

  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht, verdeel hier 200 gram Becel Romig over, vouw het bakpapier dubbel met de Becel Romig erin, rol het geheel plat tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik en verplaats de plak naar de koelkast.
  • Zeef de bloem boven een kom en voeg hier 50 gram Becel Romig, koud water en zout aan toe. Kneed de ingrediënten tot een samenhangend deeg en vorm hier een bal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat de deegbal 30 minuten rusten in de koelkast
  • Haal de deegbal en de plak Becel Romig uit de koelkast en verdeel wat bloem over je werkvlak en de deegroller. Rol de deegbal uit in een cirkel die 1 slag groter is dan de originele deegbal. Leg de plak Becel Romig in het middel van de cirkel en vouw de zijkanten naar binnen over de plak heen.
  • Rol het deeg uit in een rechthoek en vouw de plak vervolgens in drieën. Draai het opgevouwen deeg een kwartslag en rol het deeg nu de andere kant op uit in een rechthoek. Vouw dit stuk op dezelfde manier in drieën, verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Herhaal deze stap nog 2 keer met 30 minuten rusttijd tussendoor en wacht nog 30 minuten na de laatste keer voordat je het deeg verder gaat bewerken.
  • Schil ondertussen de appels en peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 5 x 5 mm. Meng het fruit met de suiker, citroensap, oranjebloesemwater, kaneel en kardemom. Zet apart tot later gebruik.
  • Rol het deeg uit in een grote rechthoek totdat het deeg een dikte heeft van ongeveer 5 mm. Snijd het deeg in de lengte doormidden en vervolgens beide helften in vieren zodat je in totaal 8 bladerdeeg vierkantjes hebt.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verdeel de plakjes bladerdeeg over het aanrecht en verdeel het appel-peermengsel over de helft van de plakjes in een driehoek, houd hierbij de randen vrij. Vouw het bladerdeeg diagonaal over de vulling en druk de randen aan. Bestrijk de flappen met zonnebloemolie en bak de flappen 25 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar vanbinnen.
  • Strooi voor het serveren poedersuiker over de flappen en serveer direct!

Bron: Happy in Shape, Becel | Beeld: Kristina Tripkovic, Becel

Laatste nieuws