Dit is waarom ‘clean’ lak steeds populairder wordt in beautyland

Nagellak groeit niet aan een boom, dus de term 'natuurlijk' is misschien wat misleidend.

De wereld van skincare beweegt steeds meer toe naar clean en natuurlijk. Dat is een beweging die al langere tijd gaande is, maar die nu ook langzamerhand doorsijpelt naar de nagelbusiness.

Bewuster

Laten we wel wezen: nagellak groeit niet aan een boom, dus de term 'natuurlijk' is misschien wat misleidend. Waar het om gaat, is dat de consument zich steeds bewuster is van wat-ie gebruikt, en wat daar dan in zit. En dus laten merken 'foute' ingrediënten met een slechte reputatie weg uit de formule. De lakjes krijgen vervolgens het label '3-free' of '5-free', afhankelijk van hoeveel van die slechte ingrediënten er níet inzitten. Om welke ingrediënten gaat het dan precies?

3-Free

Een goed beginnetje in de richting van 'clean' nagellak, waarin de volgende drie ingrediënten zijn weggelaten:

Formaldehyde: wordt gebruikt als conserveermiddel. Het wordt in verband gebracht met luchtwegproblemen en kanker.

Dibutylftalaat: een weekmaker die zorgt dat de nagellak minder snel chipt. Zou voortplantingsproblemen kunnen veroorzaken.

Tolueen: zorgt dat het kleurpigment in de lak gelijk wordt verdeeld. Kan bij overmatig contact zorgen voor storingen in het zenuwstelsel.

5-Free

Naast de drie uit de 3-Free-lakjes, zijn hier nóg twee schadelijke ingrediënten uit weggelaten:

Formaldehydehars: zorgt voor glans in de lak, maar wordt ook in verband gebracht met allergische reacties als jeuk en zwellingen.

Kamfer: voorkomt dat de lak – eenmaal aangebracht – scheurt. Kan duizeligheid veroorzaken bij overmatig contact.

7+ -Free

In deze producten zijn nóg meer schadelijke ingrediënten vervangen. Side note: als een ingrediënt ook maar ergens een tikkie negatief naar voren komt, kan dat voor merken al een reden zijn om dat ingrediënt uit voorzorg te verwijderen. Niet eens per se vanwege gezondheidsrisico's – naar veel van die extra weggelaten ingrediënten is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan om te kunnen zeggen of ze daadwerkelijk 'gevaarlijk' zijn – maar vanwege de eventuele slechte reputatie van dat ingrediënt bij de consument.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het mei nummer van Marie Claire.

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: Jakob Owens

Laatste nieuws