Deze 7 dingen deden mensen het meest tijdens de intelligente lockdown

Wat deed jij met je 'vrije tijd' tijdens het thuiszitten?

Lees ook

Half maart kwamen een groot deel van Nederland thuis te zitten door de uitbraak van het coronavirus, en velen zijn sindsdien niet meer op kantoor geweest. Doordat de reistijd wegvalt, houd je opeens extra vrije tijd over. Maar wat doet thuiswerkend Nederland hier eigenlijk mee?

Onderzoek

Uitzendbureau Walters People stelde de vraag aan ruim 5.200 werknemers uit 24 landen, waaronder 477 Nederlandse professionals. Enne, daar kwamen zeven dingen naar boven die werden vergeleken met de andere landen. Want verschilt Nederland met de rest van de wereld?

7 opmerkelijke dingen

1. Overwerken 
De uren die normaal gesproken als 'reistijd' gebruikt werden, worden nu gebruikt om extra te werken. Althans, dat geeft 38 procent van de Nederlandse participanten aan. Nederland ligt hiermee boven het internationale gemiddelde van 35 procent. Maar Zuid-Afrika is de echte koploper, waar bijna de helft van de werknemers extra uren maakt.

2. Huishouden
Wedden dat jij ook een grote lenteschoonmaak hebt gehouden? Of het nou het opruimen van je kledingkast is of het klaarmaken van je tuin voor de zomer. Je bent niet de enige, want 34 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze de extra vrije tijd gebruiken voor huishoudelijke taken.


3. Uitslapen
Maar liefst 33 procent van de Nederlanders kiest ervoor om wat langer in bed te blijven liggen, wel doen we dit net iets minder vaak dan het internationale gemiddelde van 38 procent.

4. Sporty spice
Toen bekend werd dat de sportscholen voor een tijdje hun deuren sloten, bestelden mensen allerlei sportgadgets en fitnessapparaten om fit te blijven. Ook leek het even alsof iedereen begonnen was met hardlopen. Toch ruilen relatief weinig Nederlanders hun reistijd in voor wat extra beweging, werknemers in Ierland en Nieuw-Zeeland zijn het sportiefst.

5. Alles is familie
Ruim één op de vijf Nederlanders bracht meer vrije tijd door met hun familie. Van gezinnen die in ochtenden de tijd namen om rustig te ontbijten tot het spelen van spelletjes en het lezen van boeken. Maar ook videobellen met vrienden, opa's en oma's staat hoog op het lijstje.

6. Bingen en social media
Zo'n 13 procent van de thuiswerkers heeft meer tijd voor entertainment. Denk aan tv kijken, series bingen, muziek en podcasts beluisteren en het eindeloos scrollen op sociale media.

7. (Nieuwe) hobby's
Hoewel landen als China, Japan, Duitsland en Indonesië koplopers zijn in deze vorm van tijdbesteding, stort maar liefst 9% van de Nederlanders zich op hun hobby.

Bron: Walters People | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook