Aha! Dus zo vaak moet je jezelf opnieuw insmeren met zonnebrandcrème

Het blijkt dat we veel te weinig smeren, waardoor de mate van bescherming minder is dan wat de SPF op de tube aangeeft.

De zomervakantie is voor velen begonnen, wat betekent dat een groot deel de zon opzoekt. Dat het belangrijk is om jezelf goed in te smeren om verbranding van zonlicht tegen te gaan, is geen nieuws. Maar hoe vaak moet je jezelf opnieuw insmeren?

Advies

Het advies is om jezelf om de twee uur te voorzien van een nieuwe dosis zonnebrandcrème. “Maar”, zegt Sophie Vleugels, huidtherapeut bij SkinCeuticals, “ga je zwemmen, transpireer je of heb je je afgedroogd met een handdoek of kleding aan- en uitgetrokken? Smeer daarna dan meteen een nieuwe laag zonbescherming, anders ben je niet meer volledig beschermd.”

Bescherming

Kortom: om de hele dag door goed beschermd te zijn, moet je écht goed smeren. En naast zonnebrandcrème kun je ook andere maatregelen nemen om jezelf te beschermen tegen de zon, denk aan het dragen van beschermende kleding – halló, knappe kaftan – of iets op je hoofd (gelukkig zijn de bucket hats en raffia hoeden deze zomer helemaal hot).

Insmeren

De zonkracht is gemiddeld het hoogst tussen 12 en 3 uur 's middags, dus blijf in die uren uit de zon. En, zegt Jetske Ultee: “Bedenk dat je zelfs in de schaduw of onder een parasol kunt verbranden, dus óók dan is insmeren belangrijk.”

Vraag je je af hoeveel je per keer moet smeren? “De standaard voor de hoeveelheid crème die je moet smeren is 2 mg per cm2, dan kom je uit op zo'n 30 ml voor het hele lichaam”, zegt professor dr. Rosalie Luiten, hoogleraar Experimentele Dermatologie in het Amsterdam UMC. “Dat betekent dat een fles of tube crème eigenlijk al na een aantal keer het hele lichaam insmeren leeg zou moeten zijn. Er wordt vaak te weinig gesmeerd, waardoor de mate van bescherming minder is dan de SPF op de tube aangeeft.”

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: iStock

Laatste nieuws