Waarom het beter is om zonder make-up op te zonnen

Haal écht eerst even een reinigingsdoekje over je gezicht.

Waarom het beter is om zonder make-up op te zonnen

Dit weekend staat eindelijk weer het mooie weer voor de deur. Tijd dus om aan je zomerse tan te werken. Dit betekent natuurlijk ook dat je extra aandacht moet besteden aan de bescherming van je huid tegen UV-straling. Alleen wordt er vaak nog één grote fout gemaakt.

Make-up

Zonnen met make-up op is een echte no-no. Het is dus belangrijk om eerst je gezicht te reinigen en een crème met SPF aan te brengen voordat je de zon in gaat. Foundation en poeder laten namelijk niet alleen alle schadelijke stralingen door, maar het vergroot ook de kans op permanente zonneschade. Dermatoloog Thomas Maselis vertelt dat je zo zelfs pigmentvlekken, ontstekingen en andere donkere plekjes kunt krijgen.

Geurstoffen

"Make-up op zich is niet schadelijk voor je huid, maar de bewaarmiddelen en parfums die er vaak in verwerkt zitten, zijn dat wel. Onder invloed van de zon kunnen de geurstoffen die in deze producten zitten de huid namelijk doen verkleuren, met pigmentvlekken tot gevolg", vertelt de dermatoloog. “Om die reden is het gebruik van parfum en geparfumeerde deodorant vlak voor het zonnen ook af te raden. Wie gaat zonnen, kan beter voor een geurloze variant kiezen of gebruik er bij voorkeur zelfs geen."

Bewaarmiddelen zijn ook boosdoeners. Volgens Maselis zullen zij niet direct op de zon reageren maar ze veroorzaken wel ontstekingen die op hun beurt donkerder gaan kleuren wanneer ze in het zonlicht komen. Het enige wat je dus op je huid moet smeren voordat je de zon in gaat, is dus een flinke laag zonnebrandcrème. 

Beauty
  • HLN
  • Gian Cescon