doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Nieuwe baan? Dit zijn de 6 meest voorkomende fouten

De do's and don'ts.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Nieuwe baan? Dit zijn de 6 meest voorkomende fouten

Dat iedereen weleens fouten maakt, is menselijk. Maar als je een nieuwe baan hebt kan het extra zenuwslopend zijn. Dus wat zijn de do's and don'ts als het gaat om je eerste dag? 

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

De meest voorkomende fouten 

Lees ook: 6 Tips om zelfverzekerder te zijn op werk

1/ Geen vragen stellen 
Knik niet direct mee met iedereen als je geen idee hebt waar ze het over hebben. Durf vragen te stellen en toon initiatief. "Vragen stellen is altijd goed omdat het interesse, een verlangen om te leren en betrokkenheid toont", zegt Isla Baliszewska, directeur van Smart Coaching & Training. 

Let alleen wel op dat je vragen stelt op het juiste moment, aan de juiste persoon en met de juiste redenen. Sla er niet in door, door teveel vragen te stellen. 

2/ Geen eigen persoonlijkheid 
Iedereen heeft een eigen mening en probeert er boven uit te steken. Zorg ervoor dat je niet teveel op de achtergrond blijft en laat je stem horen. Je bent niet voor niets aangenomen! 

3/ In het begin té kritisch 
Het is altijd wennen als je net begonnen bent bij je nieuwe baan. Dat je niet direct op je plek zit, is logisch. Misschien dat je je collega's niet even leuk vindt, misschien vind je het niet leuk hoe je baas tegen je praat of heb je moeite om een goede lunchplek te vinden. Of het nu om een groot of klein probleem gaat, trek niet direct een oordeel.

4/ Het gevoel hebben dat je tot laat moet blijven
Blijven je collega's altijd tot laat doorwerken, terwijl jij direct om 17:00 uur je spullen pakt en vertrekt? Je kunt je afvragen wat ze dan van je denken, maar doe het vooral niet.

Zo adviseert Dominique Stillman, neurowetenschapper en leiderschapscoach, dat je altijd op tijd moet vertrekken. Ongeacht of het je eerste of laatste week is. "Het mag nooit verkeerd voelen om op tijd naar huis te gaan van werk." 

5/ Je voelt je té snel op je gemak 
Het kan in het begin moeilijk zijn om de perfecte balans tussen jezelf en je professionele zelf te vinden. "Probeer een balans te vinden tussen beiden. Probeer betrokken te raken bij een discussie en weet ook wanneer je alleen moet luisteren en observeren", aldus Isla. 

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Friends

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');