Binnenkijken in dit monumentale pand in Amsterdam

Wauw!
Binnenkijken in dit monumentale pand in Amsterdam

Caroline van Velze is creative director bij succesvol Nederlands interieurmerk Zuiver en mede-oprichter van Zuiver BV, waar ook merken Dutchbone en Bold Monkey onder vallen. Met haar man en drie kinderen woont ze in een monumentaal pand in Amsterdam. Enne, wij mochten binnenkijken. 

Oude staat

"Toen we in 1997 ons huis aan de gracht kochten, was het echt een bouwval. We moesten zes jaar sparen voordat we het terug konden brengen in de oude staat. Rond 1900 zijn veel huizen verbouwd zonder rekening te houden met hoe mooi ze eigenlijk waren. Zo waren de ornamenten afgetimmerd en verstopt achter grote houten platen. Net als de geweldig mooie glas-in-looddeuren. Door oude foto’s uit het gemeentearchief kwamen we erachter dat er roedes in de ramen zaten en dat er ooit een grachtentrappetje was. Om dat terug te brengen, moest de complete voorgevel worden verbouwd en de fundering hersteld. Het heeft een jaar geduurd, maar dat was het zeker waard. Het is zo mooi!"

Rijksmonument

"Aangezien ons huis een rijksmonument is en zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, zijn er bepaalde regels. Bijvoorbeeld over kleurgebruik. Zo mogen we alleen Bentheimerwit en grachtengroen gebruiken. Bij een karakteristiek pand hoort ook niet veel kleur, vind ik. Zo komen die oude stijl en mooie details zoals ornamenten goed tot hun recht. Net als de eyecatchers in ons interieur. Zoals de gouden stoel van Dutchbone die ik heb ontworpen, geïnspireerd op de favoriete stoel van mijn oma. Verder is het beneden vooral licht met grijs en wit. Boven in de badkamer en in mijn werken slaapkamer zie je meer donkere tinten, zoals zwart, cognac en goud. Het zonlicht maakt het heel sfeervol."

Marie Kondo 

Dankzij Marie Kondo bleven alleen de mooiste items. In de woonkamer staat de door Van Velze zelf ontworpen goudbruine stoel voor Dutchbone naast het theekastje met servies van haar moeder. De koektrommel op tafel is van Puik Design.

Sameneten

Niks gezelliger dan eten aan een ronde tafel, vindt Van Velze. De tafel is van Pols Potten, de stoelen eromheen zijn van Zuiver, net als wijnkast ‘Cantor’ en hanglamp ‘Plenty work’. Vloerkleed ‘Rocky Round’ is van Bold Monkey.

Vaders bureau

"Mijn werkplek is in mijn slaapkamer. Het raam is vrij laag, waardoor je goed zicht hebt op de gracht. Het bureau is ooit van mijn vader geweest; hij was ook zelfstandig ondernemer. Ik zit dus aan hetzelfde bureau als waar hij ooit aan zat te werken. Dat maakt het voor mij nog specialer."

Geen rommel

"Ik hou erg van verzamelen. Dat zag je tot eind vorig jaar goed terug in mijn interieur. Tot ik me ging verdiepen in opruimgoeroe Marie Kondo en ik besloot haar techniek ook eens zelf te gaan toepassen. Alleen de echte eyecatchers waar ik een bijzondere band mee heb, zoals het theekastje en servies van mijn moeder, besloot ik te houden. Van de rest stuurde ik foto’s naar mijn familie en vrienden. Alles wat hen raakte, mochten ze hebben. Met als resultaat dat we plots in een nagenoeg leeg huis zaten. Van de bank tot de tv: alles was weg. Ik vind het mooi dat ik onze spullen op deze manier een tweede leven heb gegeven en dat ik anderen er blij mee heb kunnen maken. Ik heb er een rustig, licht en mooi interieur voor teruggekregen. Met alleen items die ik heel mooi vind en die heel waardevol voor me zijn."

Oude man boven de bank

"Voor mijn werk reis ik veel en ik neem vaak een bijzonder souvenir mee. Die staan allemaal in de kast in de woonkamer. Zoals het olifantje van mijn eerste werktrip naar India en een yin-yang-schilderij uit China. De rest van de schilderijen in huis hebben ook alleen maar emotionele waarde. Een van mijn vriendinnen kan prachtig schilderen. De oude man boven de bank is van haar. Boven mijn bureau hangen twee oude schilderijtjes die mijn moeder ooit heeft gemaakt. Op de ene sta ik en op de andere mijn zus."

Afgekeurde samples

"Ik vind niets gezelliger dan met het hele gezin aan tafel eten. Dat kan het beste aan een ronde eettafel. Die van ons is van Pols Potten. Verder staat mijn huis vooral vol met eigen ontwerpen. Een mix van bestaande items, zoals de OMG-stoel van Zuiver achter mijn bureau en bij de eettafel. En ook afgekeurde samples waar ik geen afscheid van kon nemen. Zoals het Perzische tapijt dat ik met zonnig weer graag naar mijn dakterras sleep. Op die manier betrek je buiten mooi bij binnen. Dat doe ik andersom ook graag met planten. De bananenplant is een van mijn favorieten. Naast mijn nieuwste aanwinst: de REM-lamp, een plant die lijkt te groeien in een lichtbox. Dat is onze nieuwste samenwerking met REM atelier. Zo gaaf, daar ben ik erg trots op!"

Meer over Caroline weten? Volg haar op Instagram voor nog meer interieur kiekjes. 

Hieronder nog wat prachtfoto's van haar huis.

Tekst: Kim Buitenhuis | Beeld: Fem Fotografie 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ece015446124', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });