Dit verklaart waarom je juist moe bent ná het weekend

Aha!

Dit verklaart waarom je juist moe bent ná het weekend

Aan het einde van de werkweek kijk je reikhalzend uit naar vrijdag: het weekend staat bijna voor de deur. Eindelijk. Maar hoe komt het vervolgens dat je je op maandag niet uitgerust voelt of sterker nog, dat je dan zelfs nog moe bent? Dat heeft met het volgende te maken.

Zware dag

Denk je uitgerust aan een nieuwe week te beginnen, voel je je nog doodop zodra de wekker afgaat. Maandag is voor velen een zware dag, maar hoe komt het toch dat je na een vrij weekend niet volledig opgeladen bent? Het zou alles te maken hebben met je ritme.

Jetlag

Grote kans dat je doordeweeks op ongeveer dezelfde tijdstippen gaat slapen en opstaat. Dat ritme zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt. De kans is óók groot dat je in het weekend veel flexibeler bent wat dit betreft. Later slapen en op een ander tijdstip opstaan zorgt voor een verstoring in je ritme.

Volgens gezondheidsbegeleidster Leen Steyaert krijg je last van een jetlag-gevoel als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaat. Als de innerlijke klok verschoven wordt voel je je op maandag dus niet uitgerust. Tenminste, als het verschil groter dan twee uur is. 

Mocht je erg last hebben van de maandagblues is op gezette tijden slapen en opstaan dus aan te raden.

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock