Je bed verschonen moet vaker dan je denkt en dat heeft een goede reden

Nooit meer slapen in een vies bed

De herfst komt eraan, wat betekent dat je knusse dekbed triomfantelijk terugkeert. Hoewel het heerlijk is om te verdwijnen tussen de warme lakens om de frisse herfstnachten af te weren, roept het ook de eeuwenoude vraag op – hoe vaak moet je je lakens verschonen? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig.

Slapen

Lees ook: Gebruik jij jouw telefoon voor het slapen? Dit is nog slechter dan je denkt

Het komt allemaal neer op je slaapvoorkeur. Zoals hoeveel je in je slaap beweegt tot wat je aan hebt wanneer je onder de lakens springt. Je moet ook rekening houden met of je alleen slaapt of het bed deelt met een geliefde of huisdier. Er zijn veel lichaamsstoffen en vuil die zich gedurende een lange periode in je lakens kunnen ophopen. Denk aan dode huidcellen, lichaamsoliën, kwijl en natuurlijk huisstofmijt. 

Acne 

Als je last van acne hebt, kan dit soms ook te maken hebben met je lakens. Zoals dermatoloog Whitney Bowe beweert, kan het niet regelmatig vervangen van je lakens het ecosysteem van je huid verstoren. Dit komt vanwege het aantal bacteriën die in je kussensloop zitten. 

Aanpassen

Maar hoe vaak moet je je lakens nou verschonen? Een keer per week? Een keer per maand? Volgens experts is minstens één keer per week het beste. Maar microbioloog Michael Schmidt vertelt dat je het wassen van je lakens moet aanpassen op je levensstijl. Enne, dat kan verschillen van één keer per week tot wel vier keer per week. Je kussenhoes kan je het best twee tot drie keer per week vervangen.

Allergieën

Natuurlijk zijn er allerlei verschillende meningen over het antwoord te vinden op internet. Good Housekeeping suggereert dat het wassen van je lakens minstens om de twee weken kan worden gedaan. Maar ze merken ook op dat als je veel transpireert in bed, je dit moet verhogen tot eenmaal per week.

Dit geldt ook voor mensen met allergieën zoals hooikoorts, omdat stuifmeel de hele week behoorlijk drastisch kan ophopen op je lakens. Huisstofmijten spelen ook een rol omdat ze allergische symptomen kunnen veroorzaken, zoals een loopneus, traanogen, niezen en algemeen ongemak wat het moeilijk maakt om ’s nachts goed uit te rusten.

Het idee om je beddengoed één keer per week te wassen en te drogen, kan vervelend en onaangenaam lijken. Maar als je eenmaal beseft hoeveel viezigheid er elke avond van je lichaam komt, wil je die lakens zo snel mogelijk in de wasmachine stoppen. 

Bron: Bustle | Beeld: Vladislav Muslakov

Laatste nieuws