Waarom we ons niet schuldig hoeven te voelen tijdens bingewatchen

Bingen maar!

Waarom we ons niet schuldig hoeven te voelen tijdens bingewatchen

Goed nieuws voor iedereen die zijn weekend het liefst spendeert aan tv kijken op de bank: je kunt er helemaal niks aan doen! Een recente studie heeft aangetoond dat je eerder geneigd bent om te bingen als het een automatisch proces is in plaats van een bewuste keuze.

Onderzoek

Lees ook: Dit kun je in september op Netflix én Videoland verwachten

Een onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Health Psychology, onderzocht wat mensen motiveert om te bingen en hoe ze zich voelen over deze gewoonte. De studie vroeg 86 vrijwilligers om een enquête in te vullen met vragen zoals 'Hoeveel uur per dag kijk je gemiddeld tv?' en 'Voel je je schuldig over je binge-gedrag?'. Daarnaast werd de deelnemers gevraagd of zij bewust begonnen aan een eindeloze Netflix-marathon of dat ze in eerste instantie van plan waren om maar één aflevering te kijken.

Ontspannend

De resultaten waren verbluffend. Bingers bleven langer tv kijken als de volgende aflevering automatisch begon. Bingen bleek dus géén bewuste keuze. Ook opvallend: als er belangrijkere dingen moesten gebeuren, waren de deelnemers minder snel geneigd om zich te installeren voor een ontspannend dagje series kijken.

Bron: Marie Claire | Beeld: Will and Grace