Toiletangst komt vaker voor dan je denkt en dat kan voor problemen zorgen

Vooral vrouwen blijken hier moeite mee te hebben.

Toiletangst komt vaker voor dan je denkt en dat kan voor problemen zorgen
Je stoelgang ophouden is alles behalve goed, maar toch doen veel mensen het. HLN deed onderzoek en het blijkt op de werkvloer ook een probleem te zijn. Zo durft meer dan de helft van de werknemers buitenshuis niet voor een nummer twee te gaan. Enne, vooral vrouwen blijken hier moeite mee te hebben.

Schaamte 

 
Volgens het onderzoek zouden vrouwen uit schaamte voor de geur en potentiële geluiden hun stoelgang ophouden.
 
Maar hoevaak per dag naar de toilet gaan is normaal? "Het merendeel moet één à twee keer per dag naar de wc voor een grote boodschap, maar er zijn ook heel wat mensen die wat minder vaak of juist vaker moeten gaan. De frequentie van de ontlasting zegt weinig over de gezondheid, iedereen heeft een persoonlijk 'schema'. Tenzij het om diarree of verstopping gaat", legt Prof. dr. Danny De Looze, kliniekhoofd op de dienst Maag-, darm- en leverziekten volwassenen van het UZ Gent, uit. 

Ophouden

Ondanks dat we gemiddeld wel een keer per dag moeten, houden veel mensen het op. Dat blijkt ook uit een Brits-Amerikaanse enquête van Vectair Systems. Zo gaf meer dan de helft van de ondervraagden aan dat ze geen grote boodschap durven te doen op kantoor, bij een vriend, in een toiletruimte met maar één wc of in restaurants en cafés. 

Ongezond

Kun je alleen op je eigen wc je behoefte doen en blokkeren je darmen zodra je op een andere toilet zit? Dit heet officieel het safe toilet syndroom. Kun je juist niet voor nummer twee gaan als er andere mensen in de buurt of in huis zijn? Dit heet parcopresis of psychogenic fecal retention, beter bekend als toiletangst. 
 
Dat het ophouden van je stoelgang niet heel gezond is, weten we wel. Maar hoe ongezond is het eigenlijk?
 
“Eén keer je lading ophouden, is niet gevaarlijk. Maar het wordt vervelend en ongezond als je het herhaaldelijk doet. Dan kan het leiden tot obstipatie en plasproblemen. Ook infecties kunnen voorkomen en het vergroot de kans op een blaasontsteking. Nu denk ik wel dat het merendeel van de mensen gaat als het echt moét. Dat je liever in je broek doet dan naar een openbaar toilet gaat, heb ik nog niet veel gehoord. Al kun je het wellicht lang ophouden als je bekkenbodemspieren goed getraind zijn", aldus De Looze. 
 
Bron: HLN | Beeld: