Carrièrelessen: doe wat je leuk vindt en volg je hart

Van Alisa Lim A Po.
Carrièrelessen: doe wat je leuk vindt en volg je hart

Alisa Lim A Po (44) maakte zeven jaar geleden de overstap van de reclamewereld naar de kunstwereld. Ze is inmiddels succesvol autonoom kunstenaar en wordt vertegenwoordigd door galerieën in binnen- en buitenland. 

Zet negativiteit om in positiviteit

Lees ook: Onderzoek: van deze studies hebben mensen het meest spijt

"Tekenen en schilderen doe ik al vanaf jongs af aan. Op mijn achttiende ging ik dan ook naar de Bossche kunstacademie. Omdat ik me daar niet op mijn plek voelde, stopte ik en startte ik een carrière in de reclame- en mediawereld. Tot zeven jaar geleden, toen was het tijd om alsnog mijn roeping te volgen. Door diverse tragedies in mijn directe omgeving besefte ik dat je in dit korte leven moet doen wat voor jezelf als mens écht belangrijk is. Voor mij is dat kunst. Het was emotioneel en financieel het meest ongunstige moment, maar toch ook het enige juiste. Ik was volledig gefocust en ging ervoor."

Wees dapper

"Mijn stap was geen rationele keuze. Als ik het gerationaliseerd had, had ik het misschien nooit gedaan. Ik volgde mijn hart, omarmde mijn passie en gaf me over aan de drang om te vertellen op doek. Ik was gedreven en gefocust, zeker ook onzeker, maar zonder twijfel of angst. Mijn ambitie maakt dat ik soms te veel en te snel wil. Zo wilde ik al snel deelnemen aan de Affordable Art Fair, maar ik had de financiële middelen niet. Gelukkig mocht ik geld van mijn ouders lenen waarmee ik een collectie kon opbouwen en een totaalconcept kon presenteren. Ik wist natuurlijk niet of dat een succes zou worden en of ik ze direct terug kon betalen. Maar mijn ouders hebben mij altijd gesteund en wilden dat ik het zou proberen, omdat ze weten dat hier mijn hart ligt. Na twee dagen was mijn collectie geheel verkocht! Ik stond daar op zondagochtend met een kopje koffie in mijn hand en huilde tranen van geluk. Het is uniek als het werk mensen raakt en door hen wordt omarmd. Het gaf me de moed om gestaag door te gaan. En dat betekent hard werken, doelen stellen, proactief zijn en dus soms ook dappere beslissingen nemen." 

Zoek een klankbord

"Omdat ik in het begin op zoek was naar feedback, stelde ik een groepje ambassadeurs uit de directe en indirecte cirkel en uit verschillende disciplines samen. Ik kon mijn visie delen en zij konden me de juiste vragen stellen, waardoor ik aan het denken werd gezet of juist werd bevestigd in mijn denkwijze. Inmiddels komen we niet meer samen, maar toentertijd vond ik het heel fijn om te kunnen sparren; het kunstenaarschap is toch een heel individualistisch beroep."

Doe niet alles alleen

"Als kunstenaar ben je ook ondernemer. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het creatieve proces. Natuurlijk doe ik niet alles alleen, maar ik moet nog wel meer leren loslaten. En dat is best moeilijk als je perfectionistisch bent. Maar voor mij is het nu belangrijk de juiste prioriteiten te stellen en de operationele en organisatorische zaken over te laten aan anderen. Dat maakt dat ik gefocust kan blijven werken en mijn ambities kan waarmaken. Wat dat laatste werkelijk inhoudt, weet ik niet precies. In elk geval meer vertellen en doen. Groter, kleiner, blijven experimenteren, op zoek naar nieuwe gronden, maar misschien ook wel terug naar klassieke technieken. Een open avontuur waar ik van geniet."

Benieuwd naar het werk van Alisa Lim A Po? Klik dan "hier"!

Beeld: Alisa Lim A Po

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f00f9e45094d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });