Burgemeester Femke Halsema reageert op 'gewapende inbraak' zoon

"Deze brief is ongewoon."

Burgemeester Femke Halsema reageert op 'gewapende inbraak' zoon

De zoon van Femke Halsema werd vorige maand gearresteerd na een, volgens De Telegraaf, "gewapende inbraak" op een woonboot. Ze hoopte dat het nieuws privé zou blijven, maar het kwam vandaag toch naar buiten. De Amsterdamse burgermeester reageert nu.

In De Telegraaf werd de aanhouding bevestigd door de woordvoerder van Femke en advocaat Peter Plasman. De 15-jarige jongen betrad met een vriend een verlaten woonboot en ze spoten op straat een brandblusser uit die woonboot leeg. Toen ze betrap werden, sloegen ze op de vlucht. Eenmaal aangehouden, bleek de jongen een nepwapen in zijn bezit te hebben en werden er twee messen in de woonboot gevonden. Op de vluchtroute werd ook een alarmpistool gevonden. 

Ongewone situatie

Lees ook: Overheid blundert met verspreiden noodnummer

Door middel van een brief laat Femke van zich horen. "Beste Amsterdammers, deze brief is ongewoon. Ik ben ook in een heel ongewone situatie geplaatst en voel mij genoodzaakt u te schrijven. Vanochtend heeft De Telegraaf in chocoladeletters bekendgemaakt dat mijn 15-jarige zoon een gewapende inbraak zou hebben gepleegd. Over (de eerste) 3 pagina’s wordt gemeld dat er daar boven op sprake zou zijn van een doofpot omdat dit niet naar buiten is gebracht", begint ze.

Tijd om de lucht te klaren. "Mijn zoon heeft geen gewapende inbraak gepleegd. Mijn zoon had een (verboden) nepwapen bij zich waarmee hij selfies maakte en was met vriendjes zich aan het vervelen en aan het klieren."

Eindeloos gepraat

Ze praat zijn gedrag niet goed en begrijpt dat er gevolgen aan zitten. "Ik heb hem opgehaald, bestraft en daarna eindeloos met hem gepraat", schrijft ze. "Hij heeft de wet overtreden - hij had het nepwapen niet bij zich mogen hebben en hij had de verlaten boot niet mogen betreden - en daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen."

Wel vindt ze het oneerlijk dat hij publiekelijk wordt gestraft. "Vanaf vandaag weet iedereen wat hij heeft gedaan. Vriendjes, familie, leraren. Voordat er een rechterlijk oordeel is geveld heeft De Telegraaf hem op de voorpagina veroordeeld voor een delict dat hij niet heeft gepleegd. Ik verdien het elke dag gecontroleerd te worden en ter verantwoording te worden geroepen. Dat hoort bij mijn ambt. Mijn zoon is een gewone Amsterdamse jongen die inderdaad een fout heeft begaan die hij moet herstellen. Hij verdient geen extra publieke straf, alleen omdat hij mijn zoon is."

Privékwestie

Dat de zaak in de doofpot is gestopt, is volgens haar niet waar. "Er is geen sprake van een doofpot. Er is sprake van een privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt", schrijft ze. "Al op de avond dat het gebeurde heb ik tegen de politie gezegd dat mijn zoon als elke Amsterdamse jongen behandeld dient te worden. Het enige waarop ik hoopte was dat men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen."

Het OM is nog bezig met de rechtszaak, dus het gezin moet nog even afwachten. Ook komt er een onderzoek naar de lek van het nieuws.

Bron: Grazia | Beeld: BSR