Zo lang blijft een geopende fles wijn goed

We hebben eindelijk het antwoord!

Lees ook

Met de warme dagen van nu is een koud glas witte wijn of rosé precies hetgeen dat je nodig hebt. Maar hoelang kun je nog genieten van de geopende fles die je weer terug zet in de koelkast? De Amerikaanse wijnkenner Collin Lilly maakt een eind aan de twijfels.

Lucht

Het beste kun je de fles dezelfde dag nog opdrinken, vertelt Lilly aan PopSugar. Als de fles open wordt getrokken, komt er direct lucht bij. Als er te veel lucht in de fles zit, verdwijnen de fenolen. Dat zijn stoffen die de smaak van de wijn bepalen. Zijn die er niet meer, dan evolueert de smaak van de wijn op een negatieve manier.”

Aroma’s

Het verouderingsproces van de drank versnelt en de smaak zal daardoor afzwakken. Dit betekent niet dat je na een paar dagen niet meer uit de fles kunt drinken, maar tot zes uur na het openen van de fles zijn de aroma’s in de wijn op hun best. De snelheid van de oxidatie hangt af van het type en de leeftijd van de wijn, aldus de wijnkenner. Maar om teleurstellingen te voorkomen en indien mogelijk kun je de fles het best dezelfde dag opdrinken.”

Nodig je vriendinnen maar uit, dus!

Bron: Marie Claire | Beeld: Bridesmaids 

Laatste nieuws

Zie ook