doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Met deze tips beklim je de carrièreladder een stukje sneller

Get 'm tiger.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Met deze tips beklim je de carrièreladder een stukje sneller

Je vindt je werk leuk, maar je ziet geen mogelijkheden om verder te groeien en jezelf te ontwikkelen. Moet je dan je manager om advies vragen of ga je opzoek naar een nieuwe baan? Ons zusje Marie Claire Amerika vroeg carrière coach Liz Bentley om advies. 

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Geen vooruitgang 

Lees ook: De enige hack die je moet kennen om je doelen wél te bereiken

Er zijn veel mensen die het leuk vinden wat ze doen en erg blij zijn waar ze werken, maar die niet de kans krijgen om te groeien. Vertraagde pensionering is een deel van de reden. In de wereld van vandaag is 70 de nieuwe 60. Mensen hebben geld nodig om hun langere levensduur te financieren. 

Daarnaast leven we ook in een tijd van enorme veranderingen, die voor een groot deel worden gedreven door technologie en een revolutie in de manier waarop we communiceren. Dit verandert hele industrieën. Bedrijven moeten flexibel zijn en ze moeten zich kunnen aanpassen. Het snel doorgroeien binnen een bedrijf, kan daarom wel eens lastig zijn. Het is vaak onduidelijk en het vraagt veel geduld. Hier zijn wat stappen die je kunt nemen, waardoor je het heft in eigen handen neemt. 

1. Vaardigheden 

"Wees bewust van je eigen vaardigheden, zowel technisch als persoonlijk. Spreek duidelijk, zodat je boodschap wordt begrepen en laat je stem ook horen tijdens vergaderingen. Communicatie is van cruciaal belang voor het navigeren én managen van mensen - zelfs wanneer je niet de manager bent."

2. Wees proactief 

"Als je eenmaal het gevoel hebt dat je de vaardigheden bezit die nodig zijn om vooruit te komen, ga dan op zoek naar de functie die je graag zou willen bekleden. Het kan misschien even duren, maar houd je ogen open en wees er in ieder geval klaar voor." 

En weet dat het een stuk makkelijker is om naar die ene functie te vragen als je al in dienst bent dan iemand die dat niet is. Ze kennen je en weten, als het goed is, je capaciteiten. 

3. Betrokkenheid

"Besef dat iedereen om je heen ook vooruit wil. De meesten mensen willen niet voor altijd dezelfde functie bekleden. Toon daarom betrokkenheid in het bedrijf waar je voor werkt, door all-in te zijn. Vraag daarnaast ook altijd om meer verantwoordelijkheid." Enne, pas op met klagen en een slechte houding aannemen. 

4. Hulp

"Wees niet bang om je manager om advies te vragen of je carrièredoelen mee te delen. Als je denkt dat je écht niet vooruit kunt komen in je bedrijf, kijk dan eens rond naar andere bedrijven (netwerken). Het vinden van een job coach (intern of extern) kan ook hulpvol zijn." 

Enne, vergeet niet om gedurende je carrière proactief, flexibel en in een constante staat van leren te zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor je professionele vooruitgang! 

Bron: Marie Claire US | Beeld: House of Cards  

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');