Dit kun je beter niet meer in je werkmail zetten

Abort mission.

Lees ook

Of je nu honderd ongelezen e-mails hebt of juist een georganiseerde lege inbox, we plaatsen soms nog steeds onze vraagtekens tijdens het mailen. Want: hoe vriendelijk is té vriendelijk? Is het ooit gepast om een ‘x’ te sturen en hoe zit het met emojis? 

Onderzoek 

Lees ook: Wat te doen als je baas vraagt om koffie te halen

Onderzoek, gepubliceerd in het blad Social Psychological and Personality Science, onthulde dat het gebruiken van emojis in professionele e-mails ertoe kan leiden dat collega’s je minder serieus nemen.

De Universiteit van Amsterdam, Ben-Gurion University of the Negev (BGU) en de Universiteit van Haifa vroegen 500 deelnemers uit 29 landen om een aantal alledaagse taken uit te voeren. Een van deze taken was ook het beoordelen van e-mails van vreemden – sommige met emojis, andere zonder – om te bepalen wat we écht denken over het gebruik van emoticons in mails. 

Hoewel je misschien denkt dat emojis een een mail wat luchtiger en vriendelijker maakt, vinden de deelnemers dat je minder competitief overkomt. 

Professionele reputatie

Volgens dr. Ella Glikson, auteur van de studie, zou het zelfs schadelijk kunnen zijn voor je professionele reputatie.”Onze bevindingen tonen aan dat, in tegenstelling van een échte glimlach, smileys helemaal niet dat warme gevoel geven waardoor je dus juist minder competitief overkomt.” 

Stuur jij ook regelmatig smileys naar je collega’s? Geen zorgen! “Een smiley kan een glimlach alleen vervangen als je de andere persoon al kent. Mail je dus voor het eerst met iemand die je niet kent, dan is het beter om het gebruik van emojis achterwege te laten”, aldus Glikson. 

Bron: Marie Claire UK | Beeld: A Cinderella Story 

 

Laatste nieuws

Zie ook