Science says: dít doet internet met je zelfvertrouwen

Hallo zelfvertrouwen.

Lees ook

Enerzijds zou je zeggen dat je zelfvertrouwen naar beneden wordt gehaald door alle fitgirls en topmodellen die je online tegenkomt, anderzijds blijkt uit onderzoek dat je zelfverzekerdheid wat betreft je intelligentie juist een enorme boost krijgt. Misschien zelfs iets té veel.

Geen internet

Lees ook: Wat je nooit moet gebruiken in een hotel

Yale University trommelde meer dan duizend studenten op voor hun onderzoek. Zij werden onderworpen aan een viertal vragen en werden vooraf in twee gelijke groepen verdeeld: een groep die online informatie mocht opzoeken en een groep die geen toegang had tot het wereldwijde web. De mensen die geen internet hadden, kregen geprinte versies van webpagina’s waarop de antwoorden te vinden waren; de anderen zouden Google mogen gebruiken.

Onzeker

Beide groepen hoefden niet direct de vragen te beantwoorden, maar moesten vooraf aangeven of ze dachten het antwoord te weten. Wat bleek? De internetgroep was bij moeilijkere vragen veel zelfverzekerder over hun intelligentie – logisch denk je wellicht, want ze hadden nu eenmaal de mogelijkheid om het op te zoeken. Maar de offline groep had ook het antwoord in handen, maar gaven aan de vragen niet te kunnen beantwoorden.

Psycholoog Frank Keil verklaart dat de toegang tot een zoekhulp, bijvoorbeeld internet, mensen doet geloven dat ze intelligenter zijn. Hebben ze geen Google bij de hand, dan slaat de paniek lichtelijk toe en worden ze ineens een stuk onzekerder. Herkenbaar?

Bron: Daily Mail | Beeld: Jason Lloyd-Evans 

Laatste nieuws

Zie ook