Wat te doen als je baas vraagt om koffie te halen

Want direct nee zeggen is geen optie.

We hebben het allemaal wel een keer meegemaakt. Je baas vraagt of je even koffie wil zetten. Ondanks het een vraag is, voelt het meer als een bevel. Want: heb jij ooit nee gezegd en het niet gedaan? Precies! Lois P. Frankel, auteur van het bekende boek Nice Girls Don’t Get The Corner Office geeft tips. 

Weiger huishoudelijke taken

Lees ook: Met deze tips rock jij voortaan je presentaties

Laten we eerlijk zijn. Een keer koffie halen is natuurlijk geen big deal, maar dit wordt het wél als je het keer op keer moet doen. Frankel adviseert, vooral gericht op vrouwen, dat je huishoudelijke taken op werk sowieso moet weigeren. Denk aan het halen van koffie, het maken van aantekeningen of boodschappenlijstjes die niets met je werk te maken hebben. 

Groep

Als je baas vraagt om koffie te halen terwijl je met een groep bent, dan kun je dit heel makkelijk afwijzen. Volgens Frankel kun je dit het beste afwijzen op een praktische en emotieloze manier. Zoals: “Ik pas even, aangezien ik het de vorige keer al heb gehaald.” Op deze manier kaart je lichtjes aan dat je geen ‘deurmat’ bent en dat je kostbare tijd verkeerd wordt ingevuld.

Een-op-een

Als het een één-op-één verzoek is, vertel je baas dat je het zal doen zodra je klaar bent met de verantwoordelijkheden van je werk. “Als je gevraagd wordt om persoonlijke boodschappen te doen, laat je baas dan weten dat je ze graag haalt zodra je tijd hebt. Je wil je eerst focussen op je taken waar je voor bent aangenomen”, zegt Frankel. 

Nogmaals, een paar keer koffie halen is natuurlijk geen probleem. Maar weet waar je grenzen liggen. 

Bron: Huffpost | Beeld: The Devil Wears Prada 

Laatste nieuws