Met deze vijf praktische tips maak je het in huis gezelliger

Wat hints en tips.

Lees ook

Je hebt net een nieuw appartement gekocht of je bent verhuisd naar een nieuw huis dat je er nog een beetje kaal en ongezellig uit vindt zien. Of je woont al jaren in hetzelfde huis, maar je voelt dat er iets mis is met de sfeer. Zelfs als je best tevreden bent over de inrichting van je eigen woning, maar er graag wat meer je eigen stempel op zou willen drukken, kun je misschien wat hints en tips gebruiken.

Tips voor meer gezelligheid en sfeer in huis:

Lees ook: Dé veel gemaakte interieurfouten waardoor je huis kleiner lijkt

1/ Opgeruimd staat netjes 
Hou het netjes. Je hoeft niet gelijk een huishouden volgens de strakke regels van Marie Kondo na te streven, maar rondslingerende kledingstukken in huis of altijd vuile vaat op het aanrecht maken een onprettige indruk. Ruim troep daarom zoveel mogelijk direct op en stel het niet uit tot later, want dan komt het er niet van. Gooi overbodige spullen weg. Maak je huis ook regelmatig schoon. Dat is niet alleen een kwestie van gezelligheid, maar natuurlijk ook van hygiëne.

2/ Aangename geur 
Zorg dat je huis lekker ruikt. Wat een lekkere geur is, is een kwestie van persoonlijke smaak, hoewel geuren zoals koffie, vanille of babyproducten door veel mensen als aangenaam worden ervaren. Een geur in huis, aangenaam of juist niet, kan bepalend zijn voor de sfeer. Bij de verkoop van huizen wordt daarom vaak speciaal appeltaart gebakken om potentiële kopers in een goede stemming te brengen. Maak eventueel gebruik van geurkaarsen of andere luchtverfrissers, maar test van te voren wel het aroma, want sommige producten ruiken voornamelijk naar toiletspray. Pas op voor de beroemde dennengeur. Kies liever voor een meer subtiele geur in huis. Voor de afvoer van ongewenste geuren in huis is het belangrijk dat je zorgt voor een goede ventilatie van je woning. Zet de ramen regelmatig open en schaf bijvoorbeeld een plafondventilator aan. Dat is volgens SWEETESTHOME niet alleen een voordeel door de verbeterde luchtcirculatie in huis, maar ook omdat je op die manier geld bespaart op je energierekening.

3/ Sfeervol
Zorg voor een sfeervolle verlichting. Er zijn drie soorten verlichting voor een huiskamer: basisverlichting zoals bijvoorbeeld plafondspotjes, taakverlichting zoals een bureaulamp en sfeerverlichting. Bij de laatste vorm kun je de sfeer in je huiskamer aanpassen door bijvoorbeeld dimbare accentverlichting of LED-verlichting in verschillende kleuren te (laten) installeren.

4/ It’s all about the details 
Maak bij de inrichting van je huis niet alleen gebruik van andermans creativiteit, maar kies voor bijzondere details. Verzin je eigen stijl door zelf decoraties te maken. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook erg eenvoudig. Er zijn diverse tutorials op internet te vinden waarin je stap voor stap leert om met verschillende materialen en met behulp van een lijmpistool waarmee je lijm nauwkeurig kunt doseren de meest prachtige creaties kunt maken. Met je zelfgemaakte decoraties maak je de inrichting van je huis apart en heel persoonlijk.

5/ Muziek 
Last but not least: zorg voor aangename muziek. Ook dit is een kwestie van smaak, maar het is duidelijk dat met de juiste muziek de sfeer in huis zeer kan worden beïnvloed. Een alternatief voor muziek is het rustgevende geluid van bijvoorbeeld een kabbelend beekje of fluitende vogels. Kies iets wat bij jou en bij de gewenste sfeer van je huis past.

Beeld: Timothy Buck

 

Laatste nieuws

Zie ook