Met dit eetschema heb je de hele dag een goed humeur

Wat je eet heeft effect op je humeur.

Wist je dat je darmen en je brein de hele dag door met elkaar communiceren? Wat je eet heeft daardoor direct effect op je humeur. Bovendien zijn sommige voedingsstoffen een goede brandstof voor je brein. Door deze producten aan je eetpatroon toe te voegen, zit je een stuk lekkerder in je vel. Met dit eetschema heb je sowieso de hele dag een goed humeur:

Water bij het opstaan

Lees ook: Zo breng je je hormonen op natuurlijke wijze in balans

Een groot glas water bij het opstaan zorgt ervoor dat je meteen goed gehydrateerd aan de dag begint. Door uitdroging te voorkomen, vermijd je dat je lichaam in de stress schiet die zijn invloed heeft op je humeur.

Drink ook over de dag verspreid kleine slokjes water, zodat je steeds gehydrateerd blijft. Voeg een beetje zeezout toe, zodat je lichaam het water beter kan opnemen. Dat is de basis van een goed humeur!

Ontbijt

Het ontbijt is dé kans om niet alleen je lijf te voeden, maar ook je brein. Dat doe je met gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren. Zalm, avocado en extra vierge olijfolie staan bol van deze macronutriënten. Combineer je deze producten in een heerlijke omelet, dan heeft dat nog op een andere manier een positief effect op je humeur.

Door bij je ontbijt te kiezen voor koolhydraatarme voedingsmiddelen, houd je je bloedsuikerspiegel laag en dat heeft zijn weerslag op hoe je je de rest van de dag voelt. Je hebt namelijk geen last van suikerdips en de bijbehorende moeheid, prikkelbaarheid en zoete trek. Met andere woorden: niet alleen je energie blijft op peil, maar je humeur ook.

Koffietijd

Een perfect drankje rond koffietijd is groene thee, want dit geeft je tot de lunch een milde energieboost. Mocht je zin hebben in wat lekkers erbij, neem dan een blokje pure chocola (85% cacao). Dat pept je humeur op en maakt dat je je happy voelt.

Lunch

Gebruik de lunch om lekker veel antioxidanten en fytonutriënten binnen te krijgen. Maak bijvoorbeeld een heerlijke salade met gegrilde groenten en fruit als toetje. Alleen al van de kleuren op je bord word je blij! Koop sla bij voorkeur vers in plaats van in een zak, want dat is gezonder.

Middagsnack

Heb je geen trek, belast je lichaam dan vooral niet door iets te gaan eten. Lust je wel wat aan het einde van de middag, dan is een handje noten perfect. Deze bevatten gezonde vetten voor je brein en geven je lange tijd een verzadigd gevoel. Jij hebt geen oppepper meer nodig tot aan het avondeten!

Avondeten

De avondmaaltijd is voor veel mensen iets om naar uit te kijken. Maak er een feestje van met een lekkere salade erbij, soep vooraf en een lekker stukje vers vlees of verse vis. Schep je bord vol groenten, want zo krijg je ontzettend veel voedingstoffen en vezels binnen.

Je suikerspiegel in balans houden? Je kunt dan het beste snelle koolhydraten als witte pasta, rijst en aardappels vermijden om je suikerspiegel en daarmee je humeur in balans te houden. Sluit af met een lekker toetje in de vorm van Griekse yoghurt met wat vers fruit, noten, zaden en pitten.

Als je een smakelijke en voedzame maaltijd eet, voel je je daarna niet alleen tevreden en voldaan, maar heb je de hele avond een aangenaam verzadigd gevoel. Zo vermijd je dat je naar koekjes, chips of andere koolhydraatrijke voeding grijpt. Op deze manier sluit je de dag af met een rustige suikerspiegel en een dito humeur.

Trek in de avond

Heb je ’s avonds toch nog trek, neem dan een groot glas water of een mok thee en kijk na twintig minuten of de trek is verdwenen. Rommelt je buik dan nog, neem dan een lichte snack zoals een paar plakjes komkommer, cherrytomaatjes of reepjes paprika.

Door ’s avonds geen zwaar verteerbare producten meer te eten, gun je je maag en darmen en daarmee je hele lichaam rust. Dat helpt je om beter te slapen en dat heeft de volgende dag een positieve invloed op je humeur.

Tekst: AnnemiekPuur Figuur | Beeld: Pontus Ohlsson

Laatste nieuws