Science says: mannen bezorgen ons hoofdpijn

Nee, het ligt niet aan jou.

Kunnen mannen soms het bloed onder je nagels vandaan halen en heb je soms het idee dat je gek wordt? Het ligt niet aan jou. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die veel samenwerken met mannen vaak op tilt slaan, een ongezond dagpatroon hebben en vaker gestrest zijn.

Kleine hoeveelheid cortisol

Lees ook: Gestrest? Dan ben je waarschijnlijk ook meer aan het winkelen

Een onderzoeksteam van de University of Indiana nam bedrijfstakken onder de loep waarbij slechts vijftien procent uit vrouwen bestond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwbedrijven. Tijdens het onderzoek werd ingezoomd op het stresshormoon cortisol, wat normaal gesproken zou moeten schommelen gedurende de dag. Om hun studie zo rond mogelijk te krijgen, haalde het team van wetenschappers uitkomsten van een eerdere studie erbij. Daarbij kregen deelnemers viermaal daags een kleine hoeveelheid cortisol toegediend, namelijk bij het wakker worden, dertig minuten erna, tijdens de lunch en voor het slapengaan.

Stressniveau

Wat de onderzoekers uiteindelijk ontdekken, is erg opvallend. Vrouwen die een beroep hebben waarbij vooral mannen aanwezig zijn, zouden een ongezond dagpatroon hebben. Ze zouden regelmatig twijfelen aan hun eigen kunnen en zonderen zich vaker af van andere collega’s. Hierdoor is hun stressniveau gedurende de dag hoger, wat de nodige spanningen én hoofdpijn als gevolg heeft.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws