Zó haal je meer uit je functioneringsgesprek

Zo til je je carrière naar een hoger niveau.

Zó haal je meer uit je functioneringsgesprek

Grote kans dat je binnenkort je Mid Year Review, oftewel je functioneringsgesprek hebt. Altijd weer spannend wat je baas te zeggen heeft en te dealen met zijn of haar feedback. Dat weet ook journalist Hanneke Seesing. Speciaal voor Marie Claire dook ze er eens flink in. Want hoe zorg je er in de praktijk nou voor dat je met je functioneringsgesprek je carrière naar een hoger niveau tilt? Ziehier de gouden tips. 

1/ Wees proactief 

Lees ook: Zo overleef je de werkdag na een te korte nacht

"Tijdens een functioneringsgesprek kijk je samen naar de afgelopen zes maanden en geef je elkaar feedback. Om betere resultaten te behalen voor de organisatie, maar ook voor jezelf", zegt Jennifer Kors, Manager HR Hoofdkantoren Jumbo. Voorbereiding is key: "Denk goed na over wat je de afgelopen periode gedaan hebt en kom met concrete voorbeelden: wat ging goed en waarin kun je jezelf verbeteren? Zorg dat je na het gesprek weet hoe de komende tijd er voor jou gaat uitzien. Functioneringsgesprekken zijn vaak een ondergeschoven kindje, maar door je pro-actief op te stellen, help je jezelf en je manager om er iets waardevols van te maken."

2/ Waar wil jij het over hebben?

"Een van de grootste valkuilen van een functioneringsgesprek is dat het als beoordelingsgesprek wordt gezien", aldus HR manager Anabel Rodrigo Rama. "Je manager is aan het woord en jij knikt alleen maar ja en amen. Maar in tegenstelling tot een beoordelingsgesprek, is een functioneringsgesprek een dialoog. Kaart zelf vooraf punten aan die je wilt bespreken en wees ook vooral niet bang om dingen te vragen. Wat verwacht je van mij, maar ook: wat kan ik van jou verwachten? Een goede manager is alleen maar blij als je zelf informeert naar hoe dingen gaan. Zodat jullie allebei optimaal kunnen werken aan verbetering."

3/ Stel je kwetsbaar en open op 

Tuurlijk, we weten allemaal dat je van kritiek alleen maar beter kunt worden. Maar leuk is het over het algemeen niet. Jennifer Kors: "Iedereen wil het liefst alleen maar goede dingen horen. Het is natuurlijk ook het leukst om te kunnen vertellen dat je zoveel pluimen hebt gekregen. Maar voor je eigen ontwikkeling en toekomst is het ook belangrijk om te weten wat je kunt verbeteren. Stel je daarom open en kwetsbaar op en durf zelf ook om feedback te vragen. Zo krijg je een realistisch beeld van je functioneren en kom je straks bij het beoordelingsgesprek niet voor verrassingen te staan."

4/ Laat kritiek rustig bezinken 

Kritiek heeft een doel: verbetering. Het is niet bedoeld om de poten onder je stoel vandaan te zagen, maar zodat jij beter gaat functioneren en lekkerder in je vel komt te zitten. En daar heeft de organisatie ook wat aan. Jennifer Kors: "Negatieve feedback krijgen kan lastig zijn. De automatische reactie van veel mensen is er meteen tegen in gaan om het te ontkrachten. Doe dat niet. Luister goed, laat het even bezinken en vraag naar concrete voorbeelden. Je manager komt er niet voor niets mee, dus probeer het commentaar aan te grijpen als iets wat je voor je eigen ontwikkeling kunt gebruiken. Als de kritiek echt onterecht is, mag je best met een concreet voorbeeld een tegenreactie geven. Maar antwoord wel genuanceerd; zet niet je hakken in het zand om er vol gas tegen in te gaan." Anabel Rodrigo Rama vult aan: "Schroom niet om te erkennen dat dingen niet goed zijn gegaan. Maar denk ook goed na over wat wel goed is gegaan, zodat je gefundeerd tegenwicht kunt bieden."

5/ Tactisch kritiek geven 

"Ook op dit punt, of misschien wel juist hier, is een goede voorbereiding belangrijk", stelt Jennifer Kors. "Ga niet impulsief dingen roepen of vol in de aanval, maar denk vooraf goed na over wat je verwacht van je manager, wat je gemist hebt en waar je behoefte aan hebt. Beter kun je alles op jezelf betrekken (ik vind het prettig om vaker met je te overleggen) in plaats van te wijzen naar je manager, zo voorkom je ongewenste spanningen."

6/ Houd het luchtig 

Beter dan alles te laten afhangen van dit ene gesprek, is het om ook de rest van het jaar open en eerlijk met je baas te communiceren. Zo voorkom je dat eventuele ingehouden frustratie op een verkeerd moment tot een explosie komt. Jennifer Kors: "Het ultieme doel van je werk is dat je plezier hebt en dat je er energie uit haalt. Die positieve insteek wil je ook tijdens het gesprek. Het is een serieus gesprek, maar het mag ook wel een beetje luchtig zijn. Zie het ook als een goed moment om even bij te praten als je je manager normaal niet veel spreekt."

Bron: Marie Claire, Hanneke Seesing | Beeld: Sex and the City