doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Een veganistische lifestyle: het wordt steeds gewoner

Steeds meer mensen zijn vegan.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Een veganistische lifestyle: het wordt steeds gewoner

Het veganisme is een lifestyle die nog niet zo lang geleden als een beetje excentriek werd gezien. Iets voor hippie achtige figuren die in speciale winkeltjes hun eten moesten kopen. Dat beeld is in de loop van de tijd helemaal veranderd. Dat komt onder andere omdat ook steeds meer beroemdheden openlijk 'vegan' zijn geworden.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Wat is veganisme?

Veganisten zijn mensen die geen gebruik willen maken van producten en diensten waarbij dieren gebruikt zijn. Het is dus niet alleen een kwestie van geen vlees eten, maar ook plantaardige producten waarbij dieren gebruikt zijn, vallen af. Dit geldt bijvoorbeeld voor producten die op dieren getest zijn of geproduceerd zijn met dierlijke hulpstoffen. Uiteraard worden zuivel, eieren, honing, gelatine, en E-nummers waar dierlijke producten in verwerkt zitten, ook niet gegeten door veganisten. Daarnaast kopen veganisten geen kleding die gemaakt is van materiaal dat afkomstig is van dieren zoals bont, leer, wol, dons, vilt, veren en zijde.

De achterliggende gedachte van het veganisme is dat mensen prima zonder dierlijke producten kunnen leven. In de praktijk betekent dit dat consequente veganisten in het dagelijks leven voortdurend zeer bewuste keuzes moeten maken. Hoewel een strikt plantaardig dieet voor mensen zeer goed mogelijk is, dien je er als veganist rekening mee te houden dat je zonder dierlijke producten, met name zonder dierlijke eiwitten, een tekort kunt krijgen aan eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven te vinden om deze mogelijke tekorten aan te vullen. Met het toenemen van de populariteit van het veganisme worden deze alternatieven ook steeds talrijker. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig producten die prima passen bij een veganistisch lifestyle.

Natuurlijke cosmetica is perfect voor veganisten

Ook bij de aanschaf van verzorgingsproducten wordt er door veganisten goed op gelet dat deze geen dierlijke ingrediënten bevatten of getest zijn op dieren. De laatste tijd komen er steeds meer natuurlijke cosmetica op de markt die aan deze eisen voldoen.

Onder natuurlijke cosmetica, ook wel biologische of organische cosmetica genoemd, vallen producten die voornamelijk bestaan uit natuurlijke ingrediënten zoals heilzame planten, kruiden en bloemen. Omdat er geen chemische stoffen in natuurlijke cosmetica zitten, veroorzaken deze beautyproducten veel minder gezondheidsproblemen, zoals allergieën of huidontstekingen. Gebleken is dat de meeste natuurlijke cosmetica kwalitatief even goed zijn als de meer traditionele cosmetica. Er zijn inmiddels diverse bekende merken op de markt verschenen die een ruim assortiment aan producten aanbieden.

Voor mensen met een veganistisch lifestyle is de aanschaf van natuurlijke cosmetica een goed alternatief voor de meer traditionele cosmetica. Immers, natuurlijke cosmetica worden dierproefvrij geproduceerd en zijn 100% plantaardig.

Wel is het verstandig om je ervan te verzekeren dat je inderdaad met echte natuurlijke cosmetica te maken hebt, en niet met een of ander 'fake' product dat weliswaar een fraaie naam heeft, maar ondertussen in het geheel niet voldoet aan de eisen van bijvoorbeeld ECOCERT, een van de belangrijkste certificerende instanties voor natuurlijke cosmetische producten. Aangezien er nog geen sluitende wetgeving in Europa is wat betreft natuurlijke cosmetica kan iedere fabrikant zijn product 'natuurlijk' noemen. Let daarom bij de aanschaf goed op of het product van jouw keuze een certificaat draagt van bijvoorbeeld ECOCERT of anders BDIH, de COSMOS-standard of de NaTrue-standard.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');