5 sollicitatiefouten die je écht niet wilt maken

Ouch!

5 sollicitatiefouten die je écht niet wilt maken

Mocht je binnenkort op sollicitatiegesprek gaan, lees deze tips dan aandachtig. Je krijgt immers maar één kans om een goede indruk achter te laten.

1/ Niet iedereen begroeten 

Lees ook: Dit zijn de do's en don'ts voor je cv

Of het nou de receptioniste is, de schoonmaker of iemand op de gang, zorg dat je altijd beleefd bent. Groet iedereen, knik, maak oogcontact. Je weet nooit wie je voor je hebt. Jouw gedrag kan zomaar onderwerp van gesprek zijn bij de koffiehoek. En laat de job interviewer nou precies dan zin hebben in een bakkie koffie.

2/ Geen research doen naar het bedrijf 

Je denkt: wie doet dat nou niet?! Het is echt waar, onderzoek wijst uit dat veel sollicitanten vergeten het bedrijf grondig te onderzoeken. Weet wanneer het bedrijf gestart is, wat de concurrenten zijn, wat ze doen op social media (mocht dit van toepassing zijn). Ons advies: scan álles.

3/ Liegen over je cv 

Gaten in je cv? Vertel eerlijk dat je bent gaan reizen om jezelf te vinden of om wat van de wereld te ontdekken. Niet erg. Dat je geen zin had om te werken kun je dan weer beter niet zeggen. Er zijn grenzen. Scan je cv en bedenk op alle punten een goede redenering.

4/ Verboden woorden: salaris en vrije dagen 

Inderdaad, salaris is belangrijk. Maar als je nog geen smashing presentatie hebt gegeven, nog niet hebt laten zien wat je in je mars hebt en waarom jij onmisbaar bent, is het nog geen tijd voor salarisonderhandelingen. En al helemaal niet voor het bespreken van vrije dagen. Je komt al snel over alsof je met zo min mogelijk werk zoveel mogelijk salaris wilt binnenharken.

5/ De vuile was buiten hangen ‘

"Die baas van mij." Echt, niet doen! Ook al heb je op dit moment een helse baan en heeft je bazin veel weg van Cruella de Vil, probeer te bedenken wat je ervan hebt geleerd en waar je wél voldoening uit haalt.

Bron: Marie Claire | Beeld: Confessions of A Shopaholic