Zo neem jij je werk niet mee op vakantie

Take notes.

Een vakantie is bedoeld om te ontspannen en even aan alle hectiek te ontkomen, maar in werkelijkheid ben je vooral de eerste dagen nogal gespannen. Snel nog even je mailtjes checken, een telefoontje afhandelen of die ene collega nog per WhatsApp op de hoogte stellen van een aantal zaken. Dat het allesbehalve goed voor je is, dat nemen we vaak maar op de koop toe. Toch zijn er een aantal tips die ervoor zorgen dat je voortaan met alle rust op vakantie kan.

1/ Stel je out of office in

Lees ook: Zo lang moet je vrij nemen om écht tot rust te komen

Wanneer je zorgt dat al je mailcontacten automatisch antwoord krijgen met de mededeling dat je op vakantie – en dus niet beschikbaar – bent, weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat ze dus iemand anders moeten benaderen. Als je je melding ook nog eens een dag eerder aanzet, zal je merken dat je helemaal ontspannen op vakantie kunt gaan.

2/ Houd je collega’s op de hoogte

Laat ze ruim van tevoren weten welke periode je niet op kantoor bent, zodat je collega’s hier rekening mee kunnen houden. Hierdoor vermijd je dat ze je tijdens je vakantie benaderen, omdat ze nog met dringende vragen zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt om zo misverstanden te voorkomen.

3/ Laat je werkplek netjes achter

Wanneer je bureau schoon en geordend is, is het geen chaos in je hoofd. Hierdoor vertrek je met een veel rustiger gevoel op vakantie, maar zal je ook merken dat je minder gestrest bent wanneer je weer terugkomt.

4/ Zorg dat je je werkzaamheden af hebt

Je loopt vooral te piekeren wanneer de helft van je werk nog niet af is, dus zorg dat je voor je vakantie je werkzaamheden af hebt of ze aan iemand anders hebt overgedragen. Hierdoor heb je het voor je vakantie waarschijnlijk wat drukker, maar het zorgt er wel voor dat je met een goed gevoel naar de zon kan vertrekken. 

5/ Zet je mail uit en laat je laptop thuis

Wanneer je al je werkmiddelen mee op vakantie neemt, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te checken. Laat alles dus gewoon thuis en zet je werkmail uit, zodat je niet in de verleiding kan komen. Je hebt hard genoeg gewerkt om op een welverdiende vakantie te kunnen, dus geniet er dan ook van!

Bron: Marie Claire | Beeld: Annie Spratt

Laatste nieuws