Nederlanders smeren zich slecht tegen zonverbranding in

Ai...

Het wordt onwijs mooi weer dit weekend en we kunnen dan ook volop van de zon genieten. Maar smeer jij je wel goed in? Het blijkt namelijk dat Nederlanders zich nog steeds slecht insmeren. 

Onderzoek

Lees ook: Dit zijn de beste tips voor zorgeloos zonnen

Blootstelling aan de zon is dé belangrijkste oorzaak van huidkanker. Toch smeren Nederlanders zich nog steeds slecht in. Dermatoloog Marjolein Leenarts deed een onderzoek onder 1028 Nederlanders. Zo blijkt dat er bij verschillende zomerse buitenactiviteiten we ons helemaal niet in smeren. 

Zo smeert 84 procent zich niet in tijdens een dagje shoppen. Maar bij ook een wandeling door de stad (66%), een terrasbezoek (50%), sporten in de buitenlucht (45%) en een fietstocht (33%), smeren we ons niet in. 

Zorgen

“Deze cijfers baren me zorgen”, zegt Marjolein. “Ik hoor vaak in de spreekkamer dat mensen geen zonaanbidder zijn, maar bij navraag blijken ze wel een buitenmens. Op het strand denken mensen meestal wel aan zonbescherming, maar er zijn ook een heleboel andere activiteiten waarbij we ongemerkt blootgesteld worden aan sterke UV-straling en de gevaren hiervan voor de huid. Op die momenten zouden we onszelf óók moeten beschermen.”

Niet genoeg zonnebrand  

Een van de redenen waardoor mensen verbranden? Dit komt doordat ze niet genoeg zonnebrand op hun huid smeren. Hoewel er meerdere producten bestaan als een beschermende crème of spray, ligt het probleem niet zozeer in het product. Maar, het schijnt wel dat je met een spray vaak te weinig gebruikt.

“Als dermatoloog heb ik een voorkeur voor een crème in plaats van een spray, omdat uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat mensen altijd te weinig sprayen. Met een spray vervliegt het product namelijk snel, daarbij wordt een deel naast de huid gesprayd. Slechts de helft van de hoeveelheid spray bereikt daadwerkelijk de huid, waardoor de beschermingsfactor die op het product vermeld staat in de praktijk niet gehaald wordt.”

Al bruin 

Ben je al verkleurd door de zon? Dan moet je je alsnog even vaak insmeren. Ruim een kwart van de Nederlanders sluit niet uit dat zich minder vaak insmeren als ze al verkleurd zijn door de zon. Benieuwd naar de andere gegevens? Het onderzoek vind je “hier”

Bron: Dr. Leenarts | Beeld: XXX

 

Laatste nieuws