Dit zijn de meest voorkomende redenen achter break-ups

Volgens relatietherapeuten.

Dit zijn de meest voorkomende redenen achter break-ups

Relaties zijn een prachtig iets, maar er zijn ook boosdoeners. Zo onthullen een aantal Amerikaanse relatietherapeuten de meest voorkomende problemen die leiden tot een break-up. Komen ze!

Redenen

Lees ook: Dit is de snelste manier om over je ex heen te komen

1) Interesse verliezen in elkaar

Hebben jullie elkaar eigenlijk niets meer te vertellen en maakt het je vrij weinig uit wat hij/zij allemaal gedaan heeft die dag? Ai, dat is niet best. "Zoals ik al zo vaak bij cliënten heb opgemerkt, schuilt er een groot gevaar in vertrouwdheid. Het kan ervoor zorgen dat partners niet langer moeite doen om in contact te komen met hun geliefde", legt relatietherapeute Melissa Fritchle uit. "Om de interesse in de partner te behouden, is het belangrijk dat je vragen blijft stellen, nieuwe perspectieven met elkaar deelt en interesse in elkaar blijft tonen." 

2) Te veel communiceren

Té veel communiceren... Bestaat dat überhaupt wel? Jazeker! "We leven in een maatschappij waar de informatie ons om de oren vliegt, maar een relatie kan echt schade oplopen als een van de twee de neiging heeft om de relatie dood te praten", vertelt psychologe Kristin Davin. "Partners die voortdurend willen weten wat de ander aan het doen is, wat hij denkt en hoe hij zich voelt binnen de relatie leggen een enorme druk op de schouders de ander. Een druk die jammer genoeg vaak te groot wordt."

3) Als sex iets negatiefs wordt

Sex hoort iets te zijn waar je beide van geniet. Als dat niet het geval is of als het voelt als een verplichting, kan dat volgens volgens Melissa Fritchle leiden tot een relatiebreuk. "Als sex leidt tot misverstanden of als het plots iets wordt waar partners tegenop zien, mag dit zeker niet genegeerd worden. Hoewel gesprekken over sex vaak ongemakkelijk kunnen zijn, is een open communicatie hierover essentieel zodat de partners samen kunnen uitvogelen hoe zij een gelukkig sexleven vertegenwoordigd willen zien."

4) Ruzie maken over geld

Men zegt wel eens 'geld maakt niet gelukkig', maar ruzie maken met je partner over geld al helemaal niet. Volgens relatietherapeute Lynn Zakeri is het van groot belang om je in de ander te verplaatsen en te bedenken waarom hij er zo over denkt. "De wil om compromissen te sluiten is cruciaal, maar soms volstaat dit niet."

5) Elkaar verstikken

Een momentje voor jezelf is soms precies wat je nodig hebt. Iets wat nu alleen maar duidelijker wordt, want Kristin Davin laat weten dat de frustraties hoog op kunnen lopen, als dit je die niet hebt. "Wil jouw partner er graag eventjes op uit met vrienden, sta dit dan toe", adviseert de psychologe.

"Wanneer slechts één van de beide partners elke vrije minuut met de ander wil doorbrengen, kan dit leiden tot ernstige frustraties bij de andere partner. Een dergelijke bezitterige houding creëert immers een ongezonde afhankelijkheid. Wanneer een partner vervolgens telkens opnieuw over quality time met anderen moet gaan onderhandelen, vormt dit de aanleiding voor nieuwe ruzies en bijkomende ergernissen."

6) Relatie is geen prioriteit meer

Is jouw relatie geen prioriteit meer? Dan kan betekenen dat jullie langzaam uit elkaar groeien. "Wie niet langer doelbewust de moeite neemt om zijn relatie als prioriteit te behandelen loopt het risico om uit elkaar te groeien", aldus relatietherapeute Christine Wilke. En tja, ook dat kan weer leiden tot een break-up...

Bron: Grazia | Beeld: Mr. & Mrs. Smith