Dit zijn de beste tips voor zorgeloos zonnen

Zonnen zonder zorgen.
Dit zijn de beste tips voor zorgeloos zonnen

Je weet het natuurlijk wel, maar we zeggen ’t nog maar eens: zonbescherming is heel, héél belangrijk. En met al die fijne, nieuwe zonproducten is het heus een makkie. Dit zijn de beste tips voor zorgeloos zonnen.

Meten is weten

Lees ook: Waarom je beter niet kunt zonnen met make-up op

De zon is je vriend én je vijand. De warmte van de zon op je huid voelt als een cadeautje en die vitamine D is meer dan welkom, maar tegelijkertijd ben je bang voor de schade die diezelfde zon kan aanrichten. Ongeveer iedere maand vernieuwt je huid zich, maar de schade van verbranden wordt wél permanent opgeslagen in je systeem. Dat kan huidkanker als gevolg hebben.

Gelukkig hebben we inmiddels genoeg kennis van de zon en UV-straling om onze huid goed te kunnen beschermen. Met de UV Radar-app van het KWF kun je, waar je ook bent, op ieder moment van de dag, de zonkracht checken. De app geeft je dan meteen een persoonlijk advies, aangepast op jouw huidtype. Hij vertelt je wanneer je beter uit de zon kunt blijven en geeft advies op gebied van smeren. Zo wordt zonnen een no-brainer, fijn als je op vakantie bent.

Smeer meer

Zo zuinig als je moet zijn op je huid, zo niét-zuinig zou je moeten omgaan met zonnecrème. Een karig laagje geeft nou eenmaal niet voldoende bescherming. Smeer je tijdens een zonvakantie op z'n minst iedere twee uur opnieuw in, en breng ook altijd een nieuwe laag aan na een verfrissende duik. Het is verstandig om minimaal factor 30 te gebruiken. En als er factor 30 op een tube staat, zit daar ook echt factor 30 in, of 'ie nu honderd euro heeft gekost of een tientje. Dat is – gelukkig – wettelijk vastgelegd.

Kies een product dat je fijn vindt in gebruik, met een textuur die je prettig vindt – of dat nu een spray is of een milk – en een geur die je aanspreekt. Want hoe doller je bent op je zonneproduct, hoe minder moeite het is om je er iedere twee uur opnieuw mee in te smeren. Je zonnebrand van vorig jaar kan de prullenbak in, de beschermingsfactor verliest helaas z'n werkzaamheid onder invloed van licht, zuurstof en warmte. Nog een reden dus om gewoon een dikke laag te smeren: die fles moet toch leeg zijn aan het einde van je vakantie!

Benieuwd naar de andere twee belangrijke tips? Je leest het in het juni issue van Marie Claire! 

Tekst: Marjolein Vermeij | Beeld: BSR

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e2c064e36f1c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });