Deze 5 fouten kun je maar beter vermijden tijdens je Skype sollicitatiegesprek

Take notes.

Voordat je de kans krijgt om je toekomstige baas in het echt te spreken, kan het zijn dat je eerst een Skype sollicitatiegesprek hebt. Je beste beentje voor zetten via een scherm is nogal een uitdaging. Daarom kaarten we graag fouten aan die op beeld worden uitvergroot en die je dus wil voorkomen. 

Een afleidende omgeving

Lees ook: Dit moet je doen om huilen op het werk te voorkomen

Wat je interviewer ziet of hoort achter je op het scherm kan net zo belangrijk zijn als wat ze over je leren. “Je bent verantwoordelijk voor de ruimte waar je zit. Tijdens een persoonlijk gesprek ga je meestal naar het kantoor van iemand, nu ziet diegene je via een beeldscherm en merkt dus ook op of je in je woonkamer of slaapkamer zit”, zegt Phyllis Hartman, oprichter van het HR-bedrijf PGHR Consulting

Kies een rustige ruimte uit waar je ongestoord het gesprek kunt voeren. Je wil niet dat je gesprekspartner zich inspant om te horen wat je zegt als je bijvoorbeeld in een koffietentje zit. “Je wil er zeker van zijn dat niemand door de deur komt, of dat er teveel lawaai wordt gemaakt”, aldus Hartman. 

Nonchalant 

Sommige kandidaten maken de fout om te denken dat een video sollicitatiegesprek meer vrijblijvend is dan een persoonlijk gesprek, omdat de interviewer niet in dezelfde ruimte zit. “Ik heb een keer een HR-directeur geïnterviewd en ze zat kriskras op haar onopgemaakte bed voor het gesprek met sportkleding aan”, vertelt Amy Polefrone, CEO van HR Strategy Group. “Ik weet nog dat ik dacht: waarom neemt ze dit gesprek niet net zo serieus als een persoonlijk gesprek? Haar kinderen en dieren bleven haar tijdens de sollicitatie maar onderbreken, en dat was voor een hoge functie.” 

Vergeet dus niet om jezelf te presenteren alsof je écht tegenover je gesprekspartner zit. “Test bijvoorbeeld hoe je kijkt op een video met een vriend”, tipt Polefrone. Doe ook onderzoek naar hoe het bedrijf zich kleedt en stel vragen. “Benader het op dezelfde manier als bij een persoonlijk sollicitatiegesprek. Vraag de interviewer wat de dress code is en kleed je dan zo aan”, zegt Hartman. 

Internetverbinding 

Je gesprek kan al moeizaam verlopen als je vlak voor je sollicitatie erachter komt dat je webbrowser een videogesprek niet kan ondersteunen. Houd er rekening mee dat het surfen op het web minder netwerk kost dan een videogesprek.

“Je bent helemaal klaar om te Skypen, je drukt om accepteren en vrijwel direct begint je beeld te haperen. Je wil tijdens een sollicitatiegesprek niet je internetverbinding oplossen”, zegt Josh Doody, een salaris onderhandelingscoach. “Ook al begrijpen de meeste mensen het, je laat geen grote indruk achter.”

Test dus altijd eerst hoe je Skype verbinding is met een vriend. Om dit makkelijke probleem te voorkomen. 

Te weinig licht

Het voordeel van een Skype gesprek is dat je direct ook je eigen gezichtsuitdrukkingen te zien krijgt. Maar je wil niet dat het te donker is en je interviewer je gezicht nauwelijks kan zien. “Er zijn situaties geweest, waar ik het gezicht van de persoon echt niet kon zien”, zei Hartman. 

“Als je licht in huis niet ideaal is voor een videogesprek, kijk dan of je bij een raam kan zitten en laat het zonlicht zijn werk doen”, geeft Doody aan. Je kan natuurlijk ook in de weer met lampen, test dan wel weer hoe het op beeld overkomt. 

Je maakt geen oogcontact 

Je vergeet al snel om tijdens een Skype gesprek in de camera en dus de interviewer te kijken. Maar door dit wel te doen, verbind je je juist met je ‘publiek’. 

“Ik heb vaker meegemaakt dat kandidaten alleen maar omhoog in de lucht keken toen ze vragen beantwoorden. Terwijl ik zoiets had van: hallo, ik ben hier”, zegt Polefrone. 

Je hoeft heus niet elke minuut in de camera te kijken, je mag ook zo nu en dan naar je notities kijken. Maar let er op dat je het wel doet. Tijdens een face-to-face sollicitatie maak je ook oogcontact, dit is natuurlijk en dat is het nog steeds. Zelfs als er een beeldscherm tussen jullie in zit. 

Bron Huffpost | Beeld: The Other Woman 

 

Laatste nieuws