Waarom het keto dieet migraine aanvallen kan helpen voorkomen

Zou dit dieet het wondermiddel zijn?

Voordat het keto dieet supertrendy werd voor gewichtsverlies, werd dit vet- en koolhydraatarme dieet ontwikkeld om mensen die aan epilepsie lijden te helpen. Maar, sommige onderzoekers denken nu ook dat het mensen met een andere aandoening kan helpen. Namelijke mensen met chronische migraine. 

Verandering levensstijl 

Lees ook: Snoepen & Slikken: zijn al die vitaminepillen wel zo goed voor je?

Veel mensen lijden aan migraine en behandelingen zoals medicijnen om de pijn te bestrijden werken niet altijd. Dus het feit dat een eenvoudige verandering van je levensstijl de pijn en de slopende bijwerkingen van migraine kan verlichten, is aangenaam nieuws. Migraine kan namelijk dagenlang duren en gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken en lichtgevoeligheid. 

Onderzoek 

Om erachter te komen hoe het dieet migrainepatiënten zou kunnen helpen, is migraine expert van de American Headache Society, Jennifer Robblee, om advies gevraagd. Ze vertelt ons dat een dieet in het algemeen vaak in het spel komt wanneer artsen nadenken over manieren om mensen te behandelen die vaak migraine hebben. 

Het veranderen van je dieet kan helpen om chronische migraine op afstand te houden. Maar op dit moment is er nog te weinig onderzoek voor deskundige om specifieke aanbevelingen te geven. “Het keto dieet is onderzocht, maar op dit moment is er geen enkel dieet dat genoeg onderzocht is om het aan te bevelen”, zegt dr. Robblee. 

Keto dieet

“Het keto dieet beïnvloedt je stofwisseling. Een hypothese is dat je uiteindelijk een dieet volgt met minder verwerkt voedsel. Het keto dieet richt zich op hele, onbewerkte producten zoals eieren, vette vis, koolhydraatarme groenten en suikerarme vruchten”, vertelt dr. Robblee. 

Onderzoek dat in 2017 werd gepubliceerd, legde een verband tussen het keto dieet en de preventie van migraine. Maar het onderzoek verklaart niet precies wat de relatie tussen beide is. Hiervoor zou er eerst nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden. 

Preventie

Sommige behandelingen voor migraine worden ook gebruikt om epilepsie te behandelen, geeft de dokter aan. Een van deze behandelingen is een vagale zenuwstimulator, die het aantal aanvallen van een epileptische persoon kan verminderen. Dr. Robblee zegt dat het keto dieet migrainepatiënten op dezelfde manier kan helpen als mensen die aan epilepsie lijden. “Beide aandoeningen hebben een abnormale functie in de hersenen. Er is een soort overlapping. Bij migrainepatiënten heb je dit verschil in het elektrische signaal in de hersenen”, aldus Robblee. 

Bottom line: Als je voortdurend last hebt van migraine, kan het de moeite waard zijn het keto dieet te proberen. Het zou kunnen helpen, hoewel de wetenschap op dit moment nog niet zeker weet waarom het kan helpen. 

Bron: Health | Beeld: iStock 

Laatste nieuws