Dit is wat je moet weten over demiseksualiteit

Herken je jezelf hier in?

Dit is wat je moet weten over demiseksualiteit

Ooit een keer naar iemand gekeken en was je in één klap verliefd? Misschien kwam het door zijn/haar ogen of glimlach. Of je ooit fysiek tot iemand aangetrokken gevoeld? Een kleine aanraking of een kus die je hart sneller laat kloppen. Je raadt het al, maar dit omschrijft niet een demiseksueel persoon.

Notendop

Lees ook: Op deze leeftijd heb je de beste sex van je leven

De meesten van ons hebben dit soort onmiddellijke, bijna primaire aantrekkingskracht weleens ervaren. Maar, een klein aantal mensen hebben dit nog nooit gehad, ze zijn er niet toe in staat. Een demiseksueel persoon moet eerst een mentale of emotionele verbinding met de andere ontwikkelen, voordat hij/zij zich tot iemand aangetrokken kan voelen. Dat is demisekualiteit in een notendop. 

Intense verbondenheid 

"Een demiseksueel iemand is hardnekkig op zoek naar een intense, solide, veilig verbonden relatie voordat ze zelfs maar aan seksuele intimiteit kunnen denken", vertelt Holly Richmond, PhD sextherapeut in Zuid-Californië. "Voor een demiseksueel persoon is intimiteit in eerste instantie op een platonisch niveau. Seksuele aantrekkingskracht ontwikkelt zich naarmate de relatie zich verdiept." 

Volgens de sextherapeut heeft het kijken naar rom-coms en liefde (of lust) op het eerste gezicht "geen zin voor hen." "Een demiseksueel persoon zal nooit denken dat die knapperd op straat iemand is die hij of zij graag zou willen bespringen", vertelt de sextherapeut.  

Intellect 

Een relatie begint meestal als een vriendschap dat uitgroeit tot iets meer. "Sex is nog steeds belangrijk; er is niets 'mis' met hun seksuele drang. Maar wat hen aanzet, heeft te maken met hersenen en persoonlijkheid in plaats van een gespierd lichaam. Ze moeten echt iemand kennen om zich seksueel tot hen aangetrokken te voelen", aldus dr. Richmond.

Bron: InStyle | Beeld: Love, Rosie