Dit is waarom succes kan lijden tot het imposter syndroom

Geluk of talent?

‘Fake it till you make it’. Ooit aan deze zin gedacht? De laatste jaren is het imposter syndroom in opkomst. Wat het is? Het is het gevoel hebben dat je je carrière te danken hebt aan geluk, in plaats van talent. 

Het syndroom 

Lees ook: Het klagen over werk met je office buddy is goed voor je gezondheid

Het imposter syndroom is een gevoel van zelftwijfel, onzekerheid of fraude. Een gevoel dat ondanks veel bewijs van het tegendeel, hardnekkig kan blijven bestaan. Het is een soort interne monoloog dat ons op elk moment vertelt dat iemand je op de schouder zal tikken en je zal vertellen dat je een bedrieger bent, of gewoon niet geschikt bent voor je eigen gekozen roeping. 

Succes 

“Een succesvol persoon heeft vaak minstens één keer in zijn of haar carrière het syndroom meegemaakt. Vraag een succesvol persoon hoe zij zich voelde toen ze het eindelijk ‘gemaakt’ had. Ze zal je altijd vertellen dat ze zich nog niet succesvol gevoeld heeft. Of beter nog, ze zullen reageren met een nerveuze lach”, zegt psycholoog Breanna Jayne Sada. Ook geeft ze aan dat de persoon die het syndroom ervaart, zich er meestal niet van bewust is dat het gebeurt. 

Work it 

Ook wel eens twijfelachtige gedachten gehad? Het gevoel hebben dat het allemaal gewoon ’toeval’ is, je eigen ambitieuze ‘drijfeer’ die je vertelt dat je vooruit moet of dat je gewoon ‘op de juiste plaats en op het juiste moment was’? Dan kun je er het volgende aan doen volgens de psycholoog. Enne, wij vinden ook dat het tijd is dat je jezelf een schouderklopje geeft voor je eigen succes! 

1/ Schrijf het op 
“Het klinkt misschien eenvoudig, maar schrijf een lijst op van al je prestaties. Als je het terugleest zul je eraan herinnerd worden wat je allemaal gedaan hebt om je successen te bereiken en misschien zul je jezelf verbazen.”

2/ Ga terug naar waar je begonnen bent 
Soms moet je jezelf er even aan herinneren hoe ver je bent gekomen. “Je denkt misschien dat het vanzelfsprekend is, maar ga terug naar het begin en onthoud de kleine dingen. Die kunnen je soms helpen beseffen dat al dat harde werk je succes heeft opgeleverd.” 

3/ Luister naar de mensen om je heen 
“Als het op onszelf aankomt, zijn we vaak de grootste criticus. Ook slaan we alle positieve dingen, die mensen om ons heen zeggen over ons en onze presentatie, vaak niet op. Niemand wordt gedwongen om aardige dingen over anderen te zeggen, dus als ze je een compliment geven dan is dat omdat ze het menen.” Own it! 

4/ Je bent ook maar een mens 

“Het imposter syndroom kan vaak het gevolg zijn van het feit dat je je in een situatie bevindt waarin je je onbekwaam voelt. Misschien heb je net promotie gemaakt of een nieuwe baan gekregen en heb je letterlijk geen idee wat je doet. Vergeet niet dat iedereen ergens begint en je de baan voor een goede reden hebt. Herinner jezelf eraan dat je ook maar een mens bent en geniet van het proces van het leren van nieuwe dingen. Het is niet erg om niet meteen alles te weten.” 

Bron: Marie Claire AU | Beeld: The Good Fight   

Laatste nieuws