Dit woord maakt je een negatief persoon en waarschijnlijk zeg je het continu

Althans, volgens een psycholoog.
Dit woord maakt je een negatief persoon en waarschijnlijk zeg je het continu

Klagen, af en toe is het heerlijk. Want: soms je ongezouten mening geven over iets waar je van baalt kan ontzettend opluchten. Maar, wist je dat we dagelijks onze zinnen beginnen met een woord dat een negatief effect op je hersenen heeft? 

Negatieve spanning

Lees ook: Dit is waarom je nooit mag sporten met een kater

Volgens psycholoog Scott Bea hebben menselijke hersenen een zogenaamde 'negatieve spanning'. "We hebben de neiging om dingen op te merken die bedreigend zijn voor ons welzijn. Het gaat terug naar de tijd van onze voorouders, toen het kunnen herkennen van bedreigingen van cruciaal belang was om te overleven", vertelt hij. 

Guilty 

Klaag je niet zoveel? Want: je mediteert, je denkt positief en je probeert altijd het beste van iets te maken? Think again! Je bent waarschijnlijk ook schuldig, want wanneer zei je voor het laatst dat je iets móest doen? Misschien moest je wel boodschappen doen of moest je sporten. Misschien moest je naar je werk of naar je schoonfamilie. 

"Een makkelijke trap waar we allemaal weleens intrappen. Maar, het is er een die waarschijnlijk ook een negatieve invloed heeft op de chemie van de hersenen ", geeft Bea aan. 

Ik moet, ik ga

Gelukkig kan een kleine taal tweak helpen. In plaats van "ik moet" te zeggen, begin met "ik ga". Waarom? "Zeg je "ik moet", dan klinkt dit als een last. Maar, zeg je "ik ga" dan klinkt dit als een kans", zegt Bea. "En onze hersenen reageren heel krachtig op de manier waarop we taal gebruiken. De manier waarop we spreken, maar ook de manier hoe we taal gebruiken in onze gedachten", aldus de psycholoog. 

Bron: Shape US | Beeld: Jason Lloyd-Evans 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e5309f6d27fa', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });