Aha! Dus dit is de reden dat je menstruatiebloed een geurtje heeft

Volgens een gynaecoloog.

Lees ook

Menstruatie, een woord dat vaak nog ’taboe’ is, zelfs in Nederland. Toch, hebben de meeste vrouwen maandelijks hun period. Hoewel we inmiddels wel gewend zijn aan het geurtje dat het met zich meebrengt, vroegen we ons toch af waardoor het nou komt. 

Intensiteit 

Lees ook: Bizar: zoveel geld zijn we kwijt aan onze menstruatie

“Menstruatiebloed ruikt anders omdat het bloed meer is dan alleen bloed. Het bestaat uit bacteriën, vaginaal slijm, vloeistof en weefels. Dit draagt bij aan de geur tijdens je ongesteldheid”, vertelt gynaecoloog Jessica Shepherd. Volgens haar is de intensiteit van de geur afhankelijk van of het ‘oud’ of ‘nieuw’ bloed is. “Wat eigenlijk alleen maar betekent hoe lang het in de baarmoeder heeft gezeten voordat het eruit kwam”, geeft de gynaecoloog aan. 

Duur menstruatie 

“Het bloed kan variëren, het kan meer of minder intens zijn. Dit is afhankelijk van de lengte, het volume en ook of het bacteriën zijn die met oud bloed vermengd zijn of dat het bacteriën in de vagina zijn die met het bloed uit je v-area komen”, vertelt ze. “Hoe dan ook, elke vrouw heeft een andere samenstelling van haar menstruele bloedstroom en dat maakt je menstruatiegeur speciaal en specifiek voor jou.”

Is er een manier om de geur te minimaliseren?

Terwijl het volledig normaal is dat er een geur vrijkomt tijdens je menstruatie, zijn er dingen die je kunt doen zodat het minder intens ruikt. “De beste manier om geuren tot een minimum te beperken is om je vajayjay te laten ‘ademen’. Draag katoenen ondergoed, vermijd té strakke kleding zodat het daar beneden geen broeikas wordt en vervang vaker je maandverband of tampons als de geur je stoort”, adviseert dr. Shepherd. 

Ruikt je menstruatie bloed té sterk of visachtig? Dan kan het volgens de gynaecoloog wijzen op een infectie. Raadpleeg dan altijd de huisarts als je het niet vertrouwt. 

Bron: InStyle | Beeld: iStock 

Laatste nieuws

Zie ook