Bye, bye trieste lokken! Dit goedje zorgt voor een vollere haardos

En het ruikt ook nog eens heerlijk.

Bye, bye trieste lokken! Dit goedje zorgt voor een vollere haardos

Parfum in je haar? Volgens een chemicus blijkt de geur van sandelhout haargroei te stimuleren. Wetenschappers maken zich sterk dat ze op de drempel staan van een doeltreffend middel tegen haarverlies.

Onderzoek

Lees ook: Deze jaren '90 haarstijl maakt een comeback

Het klinkt minder vergezocht als je weet dat we niet enkel met onze neus geuren opvangen, maar dat ook in ons haar geurreceptoren zitten. Zodoende deed de universiteit in Manchester onderzoek naar een geurstof die de haargroei zou stimuleren. Er werd positief resultaat geboekt met sandalore, een chemische stof die de geur van sandelhout nabootst en voorkomt in parfums en zepen. “Deze ontwikkeling is verbazingwekkend”, aldus professor Ralf Paus, die het onderzoek leidde. Het is voor het eerst aangetoond dat een geurstof uit cosmetica goed zou zijn voor je haar. 

Haarzakjes

Uit het onderzoek blijkt dat de haargroei werd gestimuleerd en de celsterfte afnam, wanneer ze dit synthetische sandelhout aanbrachten op weefsel van de hoofdhuid. Dit betekent dat onze haarzakjes geuren kunnen onderscheiden, ze maken immers gebruik van geurreceptoren om functies zoals haargroei te controleren. “Een middel tegen kaalheid ligt binnen handbereik”, aldus professor Paus. In Italië is bij twintig vrouwelijke vrijwilligers vermindering van haarverlies vastgesteld. Er moet nog wel verder onderzoek worden gedaan.

Bron: Panorama | Beeld: BSR