Heb jij een ‘resting bitch face’? Dan zegt dat dít over je persoonlijkheid

't is minder vervelend dan je denkt.

Als je de eigenaar bent van een resting bitch face zijn de zeurende opmerkingen over jouw chagrijnige blik je maar al te bekend. Jij zag jouw stalen gezicht altijd als een groot minpunt, tot nu toe…

Belang van jouw blik

Lees ook: Ben je linkshandig? Dan zegt dat dít over je

Gezichtsuitdrukkingen zijn key als het gaat om non-verbale communicatie. Hoe je overkomt op andere mensen hangt af van jouw blik. Uit onderzoek blijkt zelfs dat onze gezichtsuitdrukking invloed heeft op het vertrouwen van een ander. Het lijkt er dus niet zo goed uit ziet voor mensen met een resting bitch face. Je verwacht dat ze slechter zijn in communicatie, vertrouwen winnen en emoties uiten.  

Beter in communiceren

Niets blijkt minder waar, volgens onderzoeker en spreker over interpersoonlijke communicatie John Lund, zijn deze mensen hier juist beter in. Omdat mensen met een RBF zich bewust zijn van hun onaangename blik, letten ze meer op hoe ze overkomen. Door hun niet-lachende gezicht hebben ze betere communicatie-skills nodig, dit leren ze sneller en beter dan anderen. Ook zijn ze zich eerder bewust van de gevoelens van mensen om zich heen.  

Zelfbewuster

Het klinkt logisch: als je een RBF hebt, ontwikkel je een sterke mate van zelfbewustzijn om toch goed te communiceren. Als het een gewoonte wordt om te letten op je gezichtsuitdrukking en je manier van communiceren, word je er beter in dan de mensen bij wie het vanzelf gaat.

Gesprekken zijn effectiever

“Een ander voordeel is dat de communicatie effectiever wordt. Mensen met een resting bitch face weten als geen ander hoe vervelend het is om misjudged te worden. Ze zullen zich meer focussen op wat een ander zegt en zich niet laten afleiden door hoe iemand overkomt. Zo wordt de communicatie doeltreffender.”

Bron: Bedrock l Beeld: BSR

Laatste nieuws