Dit is wat er écht gebeurt met je v-area na de bevalling

Geen paniek!

Het krijgen van een baby, is iets heel bijzonders. Maar, het is niet altijd zo rooskleurig als veelal wordt beweerd. Nee, de verantwoordelijkheid en het zorgen van je pasgeboren mini me vergt het ook veel (leuke, maar ook vermoeide) energie. En dan is er ook nog het feit dat je kindje (in veel gevallen) op natuurlijke wijze geboren is. Dus wat gebeurt er dan eigenlijk met je vagina na de geboorte? 

1. Kraamvloed

Lees ook: Een penis kan wél te groot zijn voor je vajayjay en dit is wat je er aan kunt doen

Het is normaal dat je na de bevalling bloed, dit wordt ook wel kraamvloed genoemd en duurt ongeveer zes weken. De eerste drie dagen kun je grote stolsels verliezen en verwacht de eerste tien dagen een hevige felrode bloeding. Schrik niet, dit is normaal omdat je lichaam extra weefsel en bloed uit de baarmoeder verliest. Na ongeveer twee weken, krimpt je baarmoeder waardoor de bloedvaatjes dichttrekken en het bloedverlies minder wordt. Vertrouw je het bloedverlies toch niet helemaal? Je kunt altijd contact opnemen met je kraamverzorgster of huisarts. 

2. Krampen

Je baarmoeder zal uiteindelijk weer krimpen tot haar pre-baby size, waardoor je kramp kunt ervaren. Na de bevalling weegt je baarmoeder ongeveer 1kg en duurt het ongeveer acht weken totdat het haar oude gewicht van ongeveer 70 gram heeft bereikt. Voor veel vrouwen is de pijn te verdragen. Daarnaast is het ook een positief teken dat je lichaam doet wat het zou moeten doen. Voor de pijn zou je een warme kruik kunnen gebruiken of wat pijnstillers. 

3. Je vagina zal pijn doen 

Het is niet de vraag of je pijn zult hebben, maar hoeveel pijn je hebt. Meer dan 53 procent van de geboorten veroorzaakt scheuren rond de vaginale opening, volgens American College of Obstetricians and Gynecologists. Afhankelijk hoe de vagina is ingescheurd, kan het vier tot twaalf weken lang pijnlijk zijn. Tijdens de geboorte kunnen hechtingen, of in sommige gevallen een operatie, de schade beperken. Ook als je niet bent ingescheurd, heb je last van een gekneusd gevoel.  

4. Verwijde down-under 

Geen paniek! Down under zal in het begin niet direct in je oude vertrouwde vorm zijn en het kan ook nog niet helemaal goed aanvoelen. Maar, in de meeste gevallen trekt dat na een paar weken geleidelijk weg en wordt het weer normaal. Het kan voorkomen dat je vagina iets breder is geworden dan voor de geboorte, maar dat is ook niet zo gek na een bevalling. Je bekkenbodemspieren trainen kan wonderen doen. 

5. Droge vajayjay 

Als je borstvoeding geeft, dan kan dit ervoor zorgen dat je daar beneden droog bent (hoeveel zin je ook hebt). “Dit komt doordat borstvoeding kan leiden tot een tekort aan oestrogeen, wat weer droogte veroorzaakt”, verklaart Christine Greves, verloskundige in het Winnie Palmer Hospital for Women and Babies.

6. Sex

Benieuwd wanneer je weer sex kunt hebben? “Nadat een vrouw een baby heeft gekregen, duurt het ongeveer zes weken voordat de vagina van een vrouw genezen is”, zegt gynaecoloog Pari Ghodsi. “Het is belangrijk voor een vrouw om te beseffen dat het tijd kost. Na die zes weken, zal het in het begin niet hetzelfde aanvoelen, maar na verloop van tijd voelt het meestal weer vertrouwd en normaal aan”, aldus de arts. 

7. Orgasm 

Het schijnt dat je na de geboorte soms een minder krachtige orgasme kan ervaren. Je verzwakte bekkenbodem kan hiervoor verantwoordelijk zijn, wat dus nog meer motivatie geeft om goed je bekkenbodemspieren te trainen. En ja, dit komt (als het goed is) vanzelf weer terug naar je oude vertrouwde kreet. 

Bron: Glamour US | Beeld: What To Expect When You’re Expecting 

Laatste nieuws