Onthuld: aantrekkelijke vrouwen als minder betrouwbaar gezien op werk

Ons uiterlijk speelt dus wel degelijk een rol.

Er on point uit zien voor een sollicitatiegesprek? Deze studie laat zien dat je misschien maar beter je oude kloffie uit de kast kunt trekken. Aantrekkelijke vrouwen worden namelijk als minder betrouwbaar geacht op de werkvloer. 

Sneller ontslagen

Lees ook: Hierom vinden we een man aantrekkelijk

Dress to impress is in de zakenwereld niet van toepassing. Niet alleen worden aantrekkelijke vrouwen als minder betrouwbaar geschat, als we onderzoekers van de Washington State University moeten geloven hebben ze ook nog eens een grotere kans om ontslagen te worden. Dit omdat ze bij zowel hun mannelijke als vrouwelijke collega’s gevoelens van seksuele onzekerheid, jaloezie en angst opwekken.

Onderzoek

Een aantal werknemers van een online crowdsourcing platform bekeken afbeeldingen van verschillende business vrouwen. Aan de hand van deze foto’s moesten ze aangeven hoe betrouwbaar ze dachten dat de vrouwen waren. Ook moesten ze zeggen of deze vrouwen niet beter ontslagen konden worden. En je raadt het al: de aantrekkelijke vrouwen verloren, ongeacht hun functie of positie.

Vooroordelen

“Heel aantrekkelijke vrouwen kunnen als een bedreiging worden gezien waardoor we sneller denken dat ze niet betrouwbaar zijn”, vertelt Leah Sheppard, hoofdauteur van de studie. “Ze zullen dus meer moeite doen om vertrouwen te winnen en zichzelf te bewijzen op de werkvloer.”

Dit is overigens niet de eerste studie waaruit blijkt dat vrouwen geconfronteerd worden met seksistische vooroordelen op de werkvloer. Het blijkt dus dat de maatschappij zich nog steeds laat leiden door het uiterlijk van de vrouw, en niet door haar capaciteiten. Tijd voor verandering! 

Bron: HLN | Beeld: BSR

Laatste nieuws